DENIS BEĆIROVIĆ UPOZORAVA: "Opasne obmane na kojima Čović gradi politiku HDZ-a, postale su platforma i hrvatske politike prema BiH"

Naglašava da je to potpuno neprihvatljivo i nedopustivo.

  • Politika

  • 14. Jun. 2021  14. Jun. 2021

  • 1

Potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović poručuje da je Izborni zakon koji predlaže Dragan Čović, apsolutno neprihvatljiv te da bi prihvatanje Čovićevih ucjena bila izdaja države Bosne i Hercegovine. 

"Pristati na ucjene Dragana Čovića i HDZ-a i mijenjati Izborni zakon BiH onako kako oni žele, bio bi katastrofalan potez sa nesagledivim posljedicama za opstanak i budućnost države Bosne i Hercegovine. To bi trasiralo put ka novim podjelama u državi Bosni i Hercegovini. Također, takav potez bio bi u potpunoj suprotnosti sa principima evropske demokratije.

NEPRIHVATLJIVO I NEDOPUSTIVO

Nigdje u Ustavu BiH ne piše ono za šta se zalaže HDZ, a to je nacionalno biranje članova Predsjedništva BiH. Ustav BiH propisuje biranje u bh. entitetima i diskriminira pripadnike nacionalnih manjina – po tome je on izrazito nedemokratski i antievropski", ističe Bećirović te dodaje da bi pristajanje na HDZ-ov koncept i sadržaj Izbornog zakona BiH predstavljalo brutalnu izdaju države Bosne i Hercegovine.

Naglašava da je to potpuno neprihvatljivo i nedopustivo.

"Svim raspoloživim demokratskim i pravnim sredstvima moramo se boriti protiv ovakve opasnosti. Država Bosna i Hercegovina je preča od svake političke stranke, grupe i pojedinca.

Čović nastoji da prije općih izbora 2022. godine isposluje promjene Izbornog zakona BiH kojima će osigurati “legitimno predstavljanje” naroda, tj. pobjedu kandidata HDZ-a BiH i njemu srodnih stranaka u utrci za člana Predsjedništva BiH, kao i osvajanje dovoljno poslaničkih mjesta u kantonalnim skupštinama da osigura dominaciju u Klubu Hrvata u Domu naroda entitetskog Parlamenta FBiH", navodi Bećirović.

Potom pojašnjava da bi HDZ na taj način, uz postojeće pozicije, osigurao dominaciju i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH te time, zloupotrebljavajući pravila konsensuza i veta, trasirao put da na najlakši i najbrži način ostvari svoje ključne političke ciljeve.

"Na taj način, uz 'legitimne predstavnike', HDZ bi otvorio put provedbi vlastite dugoročne strategije, koja nesumnjivo ide u pravcu reinkarnacije paratvorevine Herceg-Bosne, njene potpune teritorijalne i političke autonomije i, u konačnici, njenom prisajedinjenju Republici Hrvatskoj. To ljudi u Bosni i Hercegovini moraju znati.

Ne zaboravimo, HDZ BiH i njegov vođa Dragan Čović spadaju u red glavnih kočničara demokratizacije države Bosne i Hercegovine. Oni kontinuirano ucjenjuju formiranje organa vlasti bh. entiteta FBiH promjenom Izbornog zakona koji, prema njihovom tumačenju, mora omogućiti 'legitimno predstavljanje' naroda. Tu ucjenu Dragan Čović plasira i stranim ambasadorima u BiH.

HDZ-ovoj politici ne smeta očigledna nepravda i neravnopravnost naroda u bh. entitetu RS i entitetsko glasanje koje jednom narodu (Srbima) osigurava dominaciju i u Parlamentu BiH. Međutim, HDZ ne postavljaju to kao problem. Naprotiv, on ga prešućuje, a za neravnopravnost naroda okrivljuju Bošnjake", ističe Bećirović. 

"Čović javno državu Bosnu i Hercegovinu prikazuje kao državu bez ljudskih prava, bez ravnopravnosti naroda i bez jednakih mogućnosti za sve. Pri tome ne govori da u većini onih kantona gdje on ima vlast, caruju segregacija, apartheid, neravnopravnost i otvoreno negiranje ustavnih prava drugih naroda (Bošnjacima ne priznaje pravo na bosanski jezik, Srbima pravo na ravnopravnost, srpski jezik i ćirilicu). O tome HDZ BiH i Hrvatske šute, oni samo govore o navodnoj nepravdi koja se nanosi Hrvatima u Bosni i Hercegovini", navodi potpredsjednik SDP-a i dalje navodi kako HDZ i Čović insistiraju na pojmu ”legitimnog predstavljanja”.

"Njihova namjera je vidljiva: na izmišljenim odredbama Ustava BiH izmijeniti Izborni zakon BiH i osigurati 'legitimno predstavljanje' formiranjem nacionalnih izbornih jedinica. Time bi se eliminirao svaki Hrvat koji bi se pojavio kao protukandidat HDZ-ovom kandidatu za Predsjedništvo BiH.

Opasne obmane na kojima Čović gradi politiku HDZ-a, postale su platforma i hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini. Čović je sebi već osigurao poseban status u kantonima s hrvatskom većinom, pretvorio je to, u nekim elementima, u paralelan 'entitet' postojećim bh. entitetima i ponaša se kao njegov vladar. Snažnu podršku ima od vlasti iz Hrvatske i njenih najviših funkcionera koji se prema Čovićevom 'ataru' ponašaju kao prema zasebnoj državi. Oni, suprotno međunarodnom i domaćem pravu, obavljaju diplomatske i druge zvanične posjete na prostoru gdje HDZ vlada bez znanja i dogovora s odgovarajućim organima države Bosne i Hercegovine. To je podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisala i Hrvatska", upozorava Bećirović. 

PODJELE, SEGREGACIJA, NEJEDNAKOST...

"Retrogradnu i opasnu politiku HDZ-a i drugih separatista moramo zaustaviti na vrijeme. Reformiranje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini treba tražiti na tragu ukupnih evropskih i, općenito, demokratskih dostignuća. Izbori trebaju osigurati proporcionalnost broja dobivenih glasova birača s brojem mjesta svake političke opcije u političkom predstavničkom tijelu. Na taj način se ostvaruje ravnopravnost i politička jednakost građana-birača.

Također, treba jasno i glasno reći da Bosni i Hercegovini treba novi građanski ustav koji treba biti rezultat konsenzusa ključnih političkih aktera u našoj zemlji.

Na državnom nivou sastavni dio ustavne reforme mora biti implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetima: "Sejdić - Finci", "Azra Zornić", "Ilijas Pilav", "Samir Šlaku" i "Svetozar Pudarić", kao i implementacija konačnih presuda Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda bh. entiteta FBiH.

Za državu Bosnu i Hercegovinu su neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi na bilo koji način i u bilo kojoj mjeri uzrokovali nove podjele, segregaciju i nejednakost", zaključuje Bećirović u objavi na svom Facabook profilu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...