BIDEN "ZASKOČIO" ERDOGANA PRED POČETAK SAMITA NATO-a: Iznenada je prišao i pružio pesnicu, šefovi država buljili u njih

Američki predsjednik iznenada je prišao šefu turske države. Dvojica političara zadržala su se u dužem srdačnom razgovoru. Erdogan je prijateljski trljao Bidenovu lijevu nadlakticu dok su razgovarali uz pomoć prevodioca, prenosi "Daily Mail".

  • Svijet

  • 14. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 1

Predsjednik Joe Biden "zaskočio" je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana iznenadnim prilaskim i pružanjem pesnice pred nos, ali u znak pozdrava, u skladu s epidemiološkim mjerama. 

The Daily Mail prenosi da će se dvojica lidera susresti tokom Samita NATO saveza u Briselu, te da susret treba donijeti popuštanje u sve napetijim odnosima Ankare i Washingtona

Erdogan je ranije rekao da će obavijestiti Bidena kako je nedavna izjava predsjednika SAD o armenskom genocidu 'uznemirila i usplahirila' Tursku. To mu planuira saopćiti tokom susreta jedan na jedan.

"Zemlja saveznica koja zauzima takav stav po pitanju koje nema nikakve veze s NATO-om, pitanju Armena, uznemirila nas je i usplahirila. Nije moguće nastaviti bez podsjećanja (Bajdena) na ovo", rekao je Erdogan u komentarima prije putovanja na samit.

Rekao je da će i otvoriti pitanje zašto je Bijeloj kući priznala masakr nad Armenima 1915. godine, za vrijeme tadašnjeg Otomanskog carstva, kao "genocid".

Turska prihvata da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama u Prvom svjetskom ratu, ali poriče da su ubijanja sistematski organizirana i da predstavljaju genocid. Nakon višegodišnjih rasprava u Washingtonu, Bijela kuća je u aprilu objavila izjavu o ovom historijskom događaju koji je rezultirao smrću 1,5 miliona.

Biden i Erdogan razgovarali su tokom plenarne sjednice sastanka NATO-a. Biden je prišao Erdoganu koji je sjedio. Ovaj je, iako je bio iznenađen, prilično hitro ustao i započela je konverzacija, posredstvom prevodioca. Sve se dešavalo pred samo početak Samita. 

Dok su pričali, Erdogan je prijateljski trljao Bidenovu nadlakticu. Razgovor je potrajao, a sve je promatralo više šefova država ili vlada članica NATO.

Susret Biden - Erdogan, koji je planiran kasnije, jedan je od sastanaka koje američki predsjednik održava s liderima članica Alijanse. 

Američkki predsjednik danas je imao i susret s čelnicima tri baltičke države kako bi ih uvjerio u američku podršku prije njegovog samita u srijedu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

"Bio je to konstruktivan topao i energičan angažman s trojicom lidera", rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije SAD tokom brifinga za novinare.

(Politicki.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...