NAKON ERIKSENOVOG PADA, STRUČNJAK UPOZORIO: "Laici ne bi uopće trebali dirati jezik"

Scena u kojoj se u subotu danski reprezentativac Christian Eriksen (29) srušio u 43. minuti utakmice Europskog prvenstva između Danske i Finske u Kopenhagenu, šokirala je svijet. Eriksen je pao na teren, a prvi mu je u pomoć priskočio danski kapiten Simon Kjaer, koji je Eriksenu izvadio jezik dok je bio bez svijesti, dao mu umjetno disanje, a potom se pobrinuo da svi Danci stanu oko Eriksena kako se grozne scene ne bi vidjele diljem svijeta.

  • Zdravlje

  • 14. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 1

Direktor Hitne medicinske pomoći grada Zagreba prof. dr. Žarko Rašić za Index je opisao kako se pruža prva pomoć osobi u nesvijesti.

"Odmah na početku moram reći da je prvi korak koji osoba koja pruža pomoć unesrećenom mora učiniti nazvati 112 i 194, kako bi stručne osobe u što skorijem vremenu došle na teren i krenule u reanimacijski postupak i omogućila telefonsku konzultaciju o pružanju postupaka oživljavanja. Nakon poziva Hitnoj potrebno je prvo opipati puls kod onesviještene osobe, i to opipom na vratu. Ako osoba nema puls, odmah se treba pristupiti masaži srca. To je ključan dio reanimacije. Kad se puls ponovno dobije, onda treba pristupiti upuhivanju zraka, odnosno umjetnom disanju, i dalje nastaviti masažu srca. Mora se osigurati rad srca, jer osoba neće disati ako ne radi srce", objasnio je prof. dr. Rašić.

Ukratko, ako onesviještena osoba nema puls, jezik se ne vadi iz usta, nego se odmah ide na masažu srca.

Osobu koja ima puls treba staviti u bočni položaj, jezik tako ne može zatvoriti dišni put

No, ako osoba koja se onesvijestila ima puls, tada je postupak pružanja pomoći drugačiji.

"Ako osoba ima puls, tada je treba staviti u bočni položaj i osigurati prohodnost dišnih puteva te spriječiti zapadanje jezika. Naime, kad se osobu stavi u bočni položaj, tad je položaj glave takav da jezik ni ne može zapasti straga i zatvoriti dišni put", kazao je prof. dr. Rašić, dodajući da laici uopće bi trebali dirati jezik onesviještene osobe.

"Kapitenje dobro postupio, ali ključno je je li Eriksenu radilo srce i je li imao puls"

Osvrnuo se i na događaj s Europskog nogometnog prvenstva.

"Za slučaj nogometaša Eriksena nemam nijedan podatak što se tamo točno dogodilo. Kapetan Kjaer je dobro postupio, no ključno je je li Eriksenu radilo srce i je li imao puls. Na prijenosu nisam vidio je li se radila masaža srca, kasnije sam samo vidio da je imao kisik. Ključ svega je, kažem, masaža srca da se dobije puls i pomoć stručne osobe s primjenom defibrilatora", kazao nam je prof. dr. Rašić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...