"SREĆOM, SADA CIK VIŠE NIJE U RUKAMA DODIKA I ČOVIĆA I AKO BUDE 6 PLUS HRVATA...": Reuf Bajrović o nadolazećim promjenama i dolasku novog visokog predstavnika u BiH

"OHR je važan za BiH iz niza razloga", istaknuo je u "Plenumu" Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse.

  • Politika

  • 15. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 3

"Nisam siguran da su očekivanja od gospodina Schmidta realna. Ja bih volio da griješim, ali mislim da će se drugačije postaviti prema korištenju bonskih ovlasti nego što je to dobro. Stav Njemačke već 15-ak godina je da se bonske ovlasti ne koriste. Upotreba bonskih ovlasti je sastavni dio Ureda visokog predstavnika zato što je bez tih ovlasti teško ispuniti misiju OHR-a. Mislim da je veoma važno da odluke koje se donose u Sarajevu, budu donosene na način na koji se donose zadnjih nekoliko godina. Govorim o velikim temama, ne osvrćem se na pitanja kojima se bave komunalne stranke koje su na vlasti u Sarajevu.

Dakle, da vidimo da li će Schmidt biti spreman da koristi bonske ovlasti, da li će imati podršku Njemačke za to i kakvi će biti rezultati izbora u Njemačkoj u septembru. To su jako važna pitanja - ako Zeleni pobijede u Njemačkoj, ja mislim da će, onda, pritisak SAD-a, Velike Britanije i Japana, to je jedna alijansa koja zagovara korištenje bonskih ovlasti, da će uz ove prijetnje crnom listom, eventualnim stavljanjem ljudi na crnu listu stvari u BiH krenuti naprijed. U svakom slučaju, vrlo je važno da se Schmidt 2022. godine nakon izbora ponaša onako kako se Inzko ponašao, jer srećom, sada CIK nije u rukama Dodika i Čovića i ako bude 6+ Hrvata u Domu naroda koji nisu iz HDZ-a, što će značiti da se može formirati vlast bez HDZ-a na federalnom nivou, kasnije i državnom, da Schmidt ne bude glasnogovornik CSU-a, koji je blizak Vladimiru Putinu. Za nadati se da će on biti sličan Inzku", kazao je Bajrović u "Plenumu" FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...