BORENOVIĆ NE VJERUJE NIKOME: "Ovdje se radi o sinhronizovanom radu vladajućih struktura i predstavnika međunarodne zajednice"

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je kako sve političke elite trebaju prihvatiti uređenje BiH po Daytonu. Za N1 je govorio o brojnim temama, među kojima je NATO samit, te o stavu Hrvatske o završnoj Deklaraciji i dijelu u kom se spominje BiH.

  • Politika

  • 15. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 1

Borenović je tom prilikom naglasio da je Dejtonski mirovni sporazum realnost te da ne vidi razloge zbog čega bi neko postavljao pitanje da li se on treba spominjati u bilo kojem dokumentu koji tretira BiH, ali i region.

“Realnost je da je BiH nastala u ovom obliku u Dayton, dobila svoj Ustav i okvir u kojem djeluje i naravno da je u Daytonu definisana i konstitutivnost i sve ono što je čini onakvom kakva jeste, državu u kojoj je i Republika Srpska i Federacija BiH koje imaju svoje jasne nadležnosti i zajedničke institucije. Mislim da sve političke elite u ovoj zemlji to moraju prihvatiti kao stvarnost koja je neupitna”, naveo je Borenović.

Skreće se pažnja sa suštinskih problema

Smatra da se pričom o Dejtonskom sporazumu i njegovim odlukama, zapravo, nastoji skrenuti pažnja sa suštinskih problema.

“A to je kako da imamo bolje zdravstvo, kvalitetnije obrazovanje, bolju i jaču privredu i više radnih mjesta te kako da ova zemlja zaustavi masovni odlazak stanovništva i da se pruži šansa stručnim i sposobnim ljudima. Osim toga, mislim da je najveći problem ove zemlje korupcija”, kazao je Borenović.

Govoreći o utjecaju susjednih država i njihovom uplitanju u procese u BiH, Borenović je naglasio da u tom slučaju mnogi politički subjekti žele promijeniti Izborni zakon, ali svako u svoju korist.

“Želimo izmjenu Izbornog zakona kako bismo imali fer i poštene izbore. Da imamo izborna pravila koja će omogućiti da na kraju imamo zaista izborne rezultate kao odraz stvarne volje građana ove zemlje, a ne onih koji broje glasove preko noći i manipulišu i prave neku vrstu izbornih prevara. Vjerovatno postoje i one političke strane koje tim izmjenama žele omogućiti izbor legitimnih predstavnika, poput HDZ-a koji u ovoj zemlji žele da u BiH stvore neke izborne jedinice koje će na neki način možda favorizovati neke dijelove izbornih jedinica, ali to je njihovo legitimno pravo da traže. Pola godine je, evo, prošlo, ali ništa konkretno nije urađeno po pitanju promjene Izbornog zakona. Međutim, imam osjećaj da vlast ne želi promjene Izbornog zakona”, naglasio je.

Međunarodna zajednica pozdravlja minimalne promjene

Dalje je naglasio da ima osjećaj da međunarodna zajednica često pozdravlja minimalne promjene, koje su više kozmetičke prirode.

“U izvještaju će se predstaviti da je u BiH napravljen određeni napredak, usvojen Zakon o javnim nabavkama, ali znamo da to, u suštini, neće poboljšati situaciju u javnim nabavkama kako je bilo zamišljeno u prvoj namjeri. Zato opozicija sa pravom kaže da se ovdje radi o sinhronizovanom radu vladajućih struktura i predstavnika međunarodne zajednice, koji kroz minimalne promjene žele predstaviti da je nešto krucijalno napravljeno u ovoj zemlji, kojoj trebaju ozbiljne reforme u svakoj sferi društva, dodao je Borenović.

Mišljenja je da je vlast u BiH mogla mnogo više učiniti u pandemiji naglašavajući da je ova pošast loš izbor za stjecanje bogatstva.

“Znamo za aferu ‘Respiratori’ i znamo da su respiratori u Banjaluci nabavljani po 15.000 KM, a zdravstvenim institucijama prodavani po 150.000 KM, zatim tu su i pokretne bolnice i maske koje su nabavljane preko raznih turističkih organizacija, o vakcinaciji koja je doživjela fijasko. Više građana BiH se vakcinisalo u Srbiji, a ne u našoj državi i to odgovorno tvrdim. I ja sam se vakcinisao u Srbiji i nakon 21 dan sam pozvan uredno i dobio i drugu dozu. Tako radi uređena zemlja, što nije slučaj sa BiH”, poručio je Borenović.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...