KURTI IZBEZUMIO VUČIĆA: Iznio mu je 4 prijedloga

Premijer Kosova Albin Kurti obratio se medijima poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • Regija

  • 15. Jun. 2021  15. Jun. 2021

  • 4

On je istaknuo da se nisu saglasili s agendom dijaloga i dodao da je iznio četiri predloga na sastanku.

Kako je naveo, prvi se ticao Sporazuma o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope, tzv. CEFTA po modelu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju s Evropskom unijom.

Po drugom, kaže Kurti, predlaže da Srbija i Kosovo potpišu odmah sporazum kojim bi se dvije strane obavezale da ne napadaju jedna drugu.

Kurti je naveo da je treći prijedlog obostrano priznanje Kosova i Srbije, po kome bi "obje zemlje imale reciprocentni odnos", uključujući i pitanje manjina na Kosovu, kao što, kako je objasnio, Nacionalni savjet Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, prenosi "Gazeta Express".

Premijer Kosova, u sklopu četvrtog prijedloga, govoreći o sudbini nestalih, tražio je da se Veljko Odalović skloni sa svoje funkcije.

"Na prvi prijedlog nisam dobio odgovor, a tri su odbijena. Nadam se da će Vučić i (Nikola) Selaković razmisliti ozbiljnije o prihvatanju preijdloga", zaključio je Kurti.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...