VOJIN MIJATOVIĆ PRECIZIRAO DA SVIMA BUDE JASNO: "Politika Hrvatske je neprijateljska prema BiH, a CILJ JE ZADRŽAVANJE DRAGANA ČOVIĆA i HDZ-a na vlasti"

"Ne čudi da su hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu glasali protiv ovakvog izvještaja", smatra Mijatović.

  • Mini market

  • 15. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 8

Glasanje hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu Željane Zovko, Tonina Picule i Sunčane Glavak protiv izvještaja kojim se podržava evropski put BiH nije nikakvo iznenađenje smatra potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

On smatra da je u dokumentu, kojeg je sačinila i usvojila izvještajna komisija Evropskog parlamenta o stanju u BiH, dat tačan presjek trenutnog stanja u našoj zemlji i navedene su precizne obaveze za sticanje kandidatskog statusa, piše Oslobođenje.

- Potpuno je jasno, kada vidite sadržaj samog dokumenta, zašto su hrvatski delegati u Evropskom parlamentu glasali protiv njega i to ne čudi. Spoljna politika Hrvatske, pogotovo u poslednjih godinu dana je negativna prema BiH s ciljem podrške Draganu Čoviću i HDZ-u i njegovoj nemogućoj misiji da tu famoznu konstitutivnost ili legitimnost, ne znam više ni kako to naziva, uvede u činjenično i realno ustavnopravno stanje u BiH. Ono što je dobro jeste da je velikom većinom ovaj dokument usvojen i da je to poruka BiH da, po ispunjavanju 14 prioriteta, znamo šta nam je put i kako doći do kandidatskog statusa. Politika Republike Hrvatske je jasna, a većina Hrvata u BiH je već u EU, jer imaju državljanstvo i pasoš Hrvatske i oni će uraditi sve da otežaju put BiH, što je nekorektno, neprincipijelno i, rekao bih bez rezerve, neprijateljski prema BiH. Tome kumuje Dragan Čović koji usložnjavanjem odnosa u BiH opstaje na političkoj sceni, krijući se iza te legitminosti i konstitutivnosti, a ustvari je osnovno načelo ostanak njega i HDZ-a na vlasti, kao jedinih Hrvata. Znamo da oni nisu jedini Hrvati. U konačnici to je sakrivanje višedecenijskog kriminala iza lažen nacionalne priče o ugroženosti Hrvata u BiH, istakao je Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...