STRUČNJACI NAJAVLJUJU NOVI VAL KORONAVIRUSA: Doktor Drljević otkrio šta nas može skupo koštati (VIDEO)

Kada je riječ o našem zdravstvenom sistemu, mogućem četvrtom valu, Drljević poručuje da je Kanton Sarajevo spreman zbog velikog broja zdravstvenih radnika i velikih kapaciteta, a ostali...

  • Društvo

  • 15. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 1

Države u regiji popuštaju mjere, a kakva je situacija u našoj zemlji razgovarali smo sa doktorom Ednanom Drljevićem, infektologom Opće bolnice Prim. dr Abdulah Nakaš.

Drljević je istakao da je ovo razlog za oprezni optimizam.

- Mi smo ove mjere što oni tek sad ukidaju već ukinuli. Ostale su osnovne mjere na snazi. Kod nas je situacija stabilna, vidi se stalno opadanje broja novozaraženih, ali još uvijek nije na tom nivou da možemo ukinuti i osnovne mjere, ističe Drljević.

Najavljuje se najopasniji do sada četvrti val koronavirusa.

-  Mislim da je u ovom momentu stabilna situacija i da ne očekujemo brzo pogoršanja, ali svi svjetski vrhunski stručnjaci ne isključuju nastanak četvrtog vala u septembru ili oktobru. Šanse po njima su da će više biti nego da neće, pogotovo u zemljama kao BiH gdje je slaba vakcinacija, smatra Drljević.

Kada je riječ o našem zdravstvenom sistemu mogućem četvrtom valu Drljević poručuje da je Kanton Sarajevo spreman zbog velikog broja zdravstvenih radnika i velikih kapacitita, a ostali...

- U svakom slučaju mislim da nas ovaj nekontrolisan način ulaska u BiH, gdje nema ograničenja, ni za naše ljude koji se vraćaju iz inostranstva i za susjedne zemlje, može koštati. Ako nastane novi val nastaće brzo. Ako nastane veliki broj oboljelih u kratkom vremenskom periodu njih je veoma teško pratiti. Najjači zdravstveni sistemi to ne mogu ispraviti, a ne naš ukoliko se nastavi ovako slaba procijepljenost granica. Nastat će veliki problem kojeg je teško ispraviti i biće veliko opterećenje za zdravstveni sistem, navodi Drljević, piše Oslobođenje.

A raduje se i simpoziju na kojem će se razgovarati o post-covidu, što će donijeti benefite pacijentima.

- Imamo već četiri mjeseca post-covid odjel i ambulantu. Ali ta iskustva su insuficijentna, svugdje u svijetu jer je kratak period post covid oporavka koji ne iznosi više od 7-8 mjeseci. Mi zbog toga organiziramo prvi simpozij u BiH i šire sa međunarodnim učešćem, gdje ćemo raspravljati o post-covidu a i o Covidu i onda ćemo nastojati da donesemo zaključke, koje ćemo odmah primijeniti u praksu. Nadamo se da ćemo nakon razmjene iskustava sa kolegama iz Evrope i SAD-a, da ćemo biti pametniji i imati više iskustva, to ćemo pretvoriti u praksu. Pacijenti će imati benefit od toga, kazao je Drljević.

Kompletan razgovor sa doktorom Drljevićem pogledajte u videu.

    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...