IZUM KOJI MIJENJA SVE: Osmišljen flaster koji može otkriti alkohol i kofein u krvi

Očitovanja su bila gotovo jednako egzaktna kao ona s komercijalnih uređaja za nadzor.

  • HiTec

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 0

Tim inženjera s Univerziteta u San Diegu osmislio je novi mekani i rastezljivi flaster za nošenje koji može istovremeno pratiti krvni pritisak (BP) i puls (HR) te nivo glukoze, alkohola i kofeina. Tim tvrdi da je to prvi takav flaster.

Flaster je testiran na brojnim subjektima koji su obavljali različite zadatke i ispostavilo se da je najfunkcionalniji kad se nosi na vratu. Testiranje je obuhvatilo širok spektar zadataka, poput vježbanja, konzumiranja obroka s visokim sadržajem šećera, pijenja kofeinskog ili alkoholnog pića i tome slično.

Očitovanja su bila gotovo jednako egzaktna kao ona s komercijalnih uređaja za nadzor.

"Također bi mogao poslužiti i kao izvrstan alat za praćenje pacijenta na daljinu, posebno tokom pandemije Covida-19 kada ljudi minimaliziraju posjete bolnicama”, kazao je Lu Yin, koautor propratnog rada objavljenog u časopisu "Nature Biomedical Engineering".

Naprimjer, flaster bi mogao dijabetičarima omogućiti kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi ili pri otkrivanju sepse.

"Novost je u tome što uzimamo potpuno različite senzore i spajamo ih zajedno na jednoj maloj platformi veličine žiga. Uz pomoć ovog uređaja možemo skupiti toliko informacija, i to na neinvazivan način, bez izazivanja nelagode ili prekida u dnevnim aktivnostima", rekao je Joseph Wang, profesor s Univerziteta u San Diegu i koautor studije.

Flaster je tanak list rastezljivih polimera s BP senzorom i dva hemijska senzora, jedan za laktat (biomarker fizičkog napora), kofein i alkohol u znoju i jedan koji mjeri nivo glukoze.

Krvni prtisak se nadzire senzorom zavarenim na flaster provodljivom tvari. Mjerenja se izvode primjenom napona na pretvarače, koji šalju ultrazvučne valove koji se odbijaju o najbliže arterije i vraćaju eho signal preveden u očitanje BP.

Senzor za laktat, kofein i alkohol, otisnut na flasteru od provodljive boje, djeluje oslobađanjem tvari naziva pilokarpin u kožu i otkrivanjem hemijskih tvari prisutnih u znoju izazvanih pilokarpinom, prenosi Geek.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...