ZAŠTO BiH TREBA SA PAŽNJOM PRATITI SAMIT BIDENA I PUTINA: Rusija prvi put nije podržala izbor novog visokog predstavnika, a zaprijetila je i...

...da možda neće pristati da se produži mandat EUFOR-a, koji istječe u novembru.

  • Mini market

  • 16. Jun. 2021  16. Jun. 2021

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin pripremaju se za svoj prvi, dugo očekivani samit. Razgovori u švicarskoj Ženevi dolaze u vrijeme kada obje strane opisuju odnose kao "dno dna".

Pitanja o kojima će raspravljati uključuju kontrolu naoružanja, sankcije i američke navode o ruskim cyber napadima i uplitanju u izbore. Ne očekuju se veći pomaci, ali postoje nade za pronalaženje malih "područja dogovora", piše BBC. Samit bi trebao započeti oko 13 sati, piše Klix.ba.

Sastanak dolazi na kraju prvog inostranog putovanja Joea Bidena kao američkog predsjednika, u kojem je, također, prisustvovao sastancima s čelnicima G7 i NATO-a. Biden je naglasio da ima podršku svojih zapadnih partnera. Sastanak će se održati u vili s pogledom na Ženevsko jezero.

Izbor Ženeve za sastanak predstavlja referencu na samit koji je održan tokom hladnog rata između američkog predsjednika Ronalda Reagana i sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova 1985. godine.

Iako se nigdje u najavama niti u izvještajima svjetskih medija ne spominje da će Balkan biti jedna od tema, ovaj sastanak ipak je od velike važnosti i za našu zemlju. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije, do kojeg je došlo kada je Biden zamijenio Donalda Trumpa u Bijeloj kući, odrazilo se i na Bosnu i Hercegovinu.

U ovom trenutku to se ogleda kroz činjenicu da Rusija prvi put nije podržala izbor novog visokog predstavnika, odnosno šefa OHR-a u našoj zemlji od uspostave te institucije, te je zaprijetila da možda neće pristati da se produži mandat EUFOR-a, koji istječe u novembru.

Dok Moskva, prema svemu sudeći, neće imati mehanizme da spriječi imenovanje novog visokog predstavnika, bez njene saglasnosti nije moguće produžiti mandat EUFOR-u u Vijeću sigurnosti UN-a.

Naša zemlja i region neće biti u fokusu odnosa dvije vodeće svjetske sile. No, svako poboljšanje ili dodatno pogoršanje odnosa SAD-a i Rusije direktno će se, bez ikakve sumnje, odraziti i nas te je stoga i današnji samit od velike važnosti za BiH i Zapadni Balkan.

Odnosi zapali u "ćorsokok"

Jurij Ušakov, Putinov savjetnik za vanjske poslove, rekao je novinarima u Moskvi da su odnosi SAD-a i Rusije "u ćorsokaku" te da nema puno nade za optimizam. Dvije zemlje trenutno nemaju ambasadora u drugoj državi, a Rusija je nedavno uvrstila SAD na svoj službeni popis "neprijateljskih država".

Međutim, Putin je rekao za državnu televiziju da postoje pitanja u kojima mogu sarađivati, počevši od novih razgovora o kontroli nuklearnog naoružanja, regionalnim sukobima, poput onih u Siriji i Libiji, i klimatskim promjenama.

"Ako uspijemo stvoriti mehanizme za rad na tim pitanjima, onda mislim da možemo reći da samit nije bio uzaludan", rekao je Putin.

Slične poruke stigle su i iz SAD-a. Jedan visoki dužnosnik rekao je novinarima da "ne očekuju veliki pomak od ovog sastanka". No, Biden je rekao da je važan korak ako dvije zemlje u konačnici mogu pronaći "stabilnost i predvidljivost" u svojim odnosima. Dodao je da se nada da će sarađivati sa Putinom na područjima u kojima je "saradnja u interesu obje zemlje".

Biden nazvao Putina "ubicom"

Uoči pregovora, američki predsjednik - koji je nedavno Putina opisao kao ubicu - nazvao je ruskog čelnika "dostojnim protivnikom".

Također će pokušati pronaći neka zajednička područja, posebno o stvarima poput širenja oružja, gdje postoji obostrani interes da se spriječi daljnji rast arsenala nuklearnog naoružanja, piše BBC.

Osim toga, govorit će se i o klimatskim promjenama. Amerikanci, zapravo, nisu uvjereni da je Vladimir Putin posvećen rješavanju ovog problema, ali to je nešto što oni žele pokušati istražiti s njim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...