RADE LI ONI IŠTA DRUGO, OSIM ŠTO UREDUJU U BiH: Evo šta su danas o našoj zemlji kazali Grlić Radman i Milanović

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu kako su za stabilnost regije ključne tri stvari – poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih, dok je hrvatski predsjednik Zoran Milanović upozorio na prikriveni pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma.

  • Mini market

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 9

“Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu”, rekao je Grlić Radman, javlja Hina.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Govoreći o BiH, kazao je kako je Bosna i Hercegovina zarobljena između dviju političkih tendencija – centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

“To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH”, istaknuo je.

Ponovio je stav Zagreba da BiH treba provesti reformu izbornog zakona koja, kako kaže, ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska “iskreni zagovaratelj” euroatlantskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži BiH u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država.

Hrvatski ministar također je kazao kako Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova.

“Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova”, izjavio je novinarima Grlić Radman koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović također se na dnevnoj bazi bavi probemima u BiH. Danas je komentirao navodni pokušaj da se promijeni Daytonski sporazum, pojašnjavajući ko to i zašto radi. Rekao je i da “u Njemačkoj od BiH žele napraviti utopiju”.

U video prilogu pogedajte integralnu izjavu hrvatskog predsjednika Milanovića. 

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...