PROFESORICE STOMATOLOŠKOG FAKULTETA POKUŠALE PROKRIJUMČARITI ZUBNE IMPLANTANTE U VRIJEDNOSTI OD 40.000 KM: Dekan Ajanović za sve optužuje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

"OSA BiH je, zbog toga što sam svjedok Tužilaštva BiH u više predmeta protiv Osmana Mehmedagića, poslala akt u Direkciju UIO-a BiH da me pokušaju zaustaviti, odnosno inkriminirati. Na njihovu žalost, nije im pošlo za rukom“, branio se Muhamed Ajanović.

  • Mini market

  • 16. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 5

Piše: Darko Omeragić

Profesorice Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Lejla Kazazić i Selma Tosum Pošković pokušale su jutros po slijetanju aviona kojim su iz Istanbula doputovale na Međunarodni aerodrom Sarajevo da prokrijumčare 40 zubnih implantanata, kao i nekoliko skupocjenih iPhoea i tableta. Ovu informaciju za "Slobodnu Bosnu" je potvrdio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Informaciju o ovom događaju prvi je jutros objavio portal "Istraga.ba", a u njoj se navodi da je sa profesoricama Kazazić i Tosum Pošković bio i dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović.

Skenirana torba u kojoj su se nalazili implatanti (Foto: UIO BiH)

Izvor "Istrage" je kazao kako su carinski službenici na Aerodromu Sarajevo dobili dojavu da profesori Stomatološkog fakulteta kojima upravlja Ajanović često krijumčare zubne implantate i da su zbog toga jutros pretresene torbe sve troje profesora, a implatati su pronađeni kod profesorica Kazazić i Tosum Pošković:

"Informacija je tačna. Ovaj slučaj su radili službenici Sektora za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje regionalnog centra Sarajevo UIO BiH", rekao nam je Kovačević, a u saopštenju UIO BiH se navodi:

“Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje danas su izvršila pojačanu kontrolu putnika koji su stigli na Aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tom prilikom je izvršeno privremeno oduzimanje zubnih implantata i ostale robe ukupne vrijednosti oko 40.000 KM. Na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO “Stop švercu” da će na današnjem letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantanti, ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage. Tom prilikom je kod četiri lica pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od lica sa inicijalima T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A. Protiv lica kod kojih je pronađena navedena roba bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci.”

Oduzeti implatanti (Foto: UIO BiH)

Oduzeti implatanti (Foto: UIO BiH)

MUHAMED AJANOVIĆ: "'Sačekušu' na Aerodromu nam je napravio Osman Mehmedagić, koji mi se sveti jer sam svjedok protiv njega"

Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta, koji je zajedno sa kolegicama kod kojih su carinici pronašli implatante koje su namjeravale ilegalno unijeti u zemlju za skandal na Sarajevskom aerodormu optužuje Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA-a) po čijoj su dojavi, tvrdi on, carinici pretresli delegaciju Stomatološkog fakulteta. Kako kaže, Osmanagić mu se sveti jer jer je Ajanović svjedok u nekoliko sudsklih procesa koje se vode protiv direktora OSA-a.

"OSA BIH je zbog toga što sam svjedok Tužilaštva BiH u više predmeta protiv Osmana Mehmedagića poslala akt u Direkciju Uprave za indirektno oporezivanje da me pokušaju zaustaviti, odnosno inkriminirati. Na njihovu žalost, nije im "pošlo za rukom" kaže Ajanović za "SB" i objašnjava da su implatanti nađeni u torbama njegovih kolegica sa fakulteta donacija koju su dobili tokom službenom boravka u SAD-e.

Dekan Stomatološkog fakulteta je podsjetimo, akter nedavnog skandala u kojeg su "namamljeni" direktor OSA-e Osman Mehmedagić i Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH. Njih dvojicu je kao poznanike i prijatelje Ajanović pozvao da dođu na babine njegovom djetetu i to u privatnu stomatološku ordinaciju čiji je vlasnik dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. No, "dragi gosti" nisu imali pojma da su ih snimile sigurnosne kamere postavljene ispred ordinacije. Zajednički snimak Mehmedagića i Debeveca u stubištu zgrade ubrzo je dospio u "prijateljske medije", "Dnevni Avaz" i portal "Raport". No, mnogo je važnije i kompromitantnije to što se predsjednik Suda BiH Debevec viđa sa Mehmedagićem u vrijeme dok se direktoru OSA-e sudi na Sudu BiH, zbog čega je protiv njega otvorena istraga u Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a.

Muhamed Ajanović za naš list demantira da je nakon što su njegove kolegice "pale" sa švercanom "robom" zvao medije kako ne bi skandal procurio u janvost. Tvrdi da je samo pozvao svoju djevojku, kao i muža profesorice Lejle Kazazić kojem je javio da mu supruga ima problem na carini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...