OZBILJNO UPOZORENJE: Šta se događa s našim organizmom kada pijemo vodu iz plastične boce?

Dodatna istraživanja pokazala su i kako plastika sadrži toksine poput ftalata i bisfenola A (BPA) koji mogu biti potencijalno kancerogeni.

  • Zdravlje

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Porast temperatura znači da je došlo doba godine kada je važno ostati hidratiziran. Iako je praktično iz hladnjaka uzeti bocu vode, to definitivno nije najbolja opcija kako za okoliš, tako i za naš organizam, piše "Eat this".

Prema udruženju "Thompson Reuters", ljudi tokom života u organizam unesu gotovo 20 kilograma plastike. Naravno, niko svjesno ne jede plastiku, ali unosimo mikroplastiku kroz pića i hranu.

Mikroplastika su male čestice na koje se plastika razgrađuje. Naučnici istražuju njenu prisutnost u stvarima koje konzumiramo te im sve jasnije postaje da te mikročestice završavaju u našem organizmu. Plastika je sintetički materijal sastavljen od hemikalija te se ne razgrađuje na prirodni način poput drugih materijala, naprimjer papira ili stakla.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, plastične boce za vodu sadržavaju najviše plastike od svih ostalih spremnika u kojima se drže pića. "Ovi mali plastični komadi, tanji od ljudske vlasi, su sveprisutni", stoji u članku iz "Business Insidera" iz 2019. Navodi se i kako osoba koja pije vodu iz plastične boce, u prosjeku u sebe unese 10,4 čestica plastike u svakoj boci.

Dodatna istraživanja pokazala su i kako plastika sadrži toksine poput ftalata i bisfenola A (BPA), koji mogu biti potencijalno kancerogeni.

Dakle, idući put kada posegnete za plastičnom bocom, upitajte se je li vrijedno rizika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...