SLAVNI GLUMAC PONOVO U AKCIJI: Šta je sve Leonardo DiCaprio poručio Vladi FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH?

On je sličan apel uputio i u septembru prošle godine, kada je podržao globalni apel Vladi FBiH za zabranu MHE.

  • Kultura

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 1

Ponovo stiže i podrška iz svijeta – Leonardo DiCaprio još jednom je uputio podršku zaštiti rijeka i pozvao Parlament Federacije BiH, a posebno Dom naroda, na što hitnije usvajanje Zakon o električnoj energiji jer se njime zabranjuje izgradnja malih hidrocentrala, navodi se u saopštenju Fondacije ACT.

Iz Fondacije su upozorili da je, uprkos tome što je Vlade Federacije BiH uputila u hitnu proceduru Zakon o dopunama zakona o električnoj energiji, kojim bi se zabranilo izadavanje energetskih dozvola za izgradnju novih malih hidroelektrana, Predstavnički dom FBiH odlučio da o ovome zakonu ne odlučuje u hitnoj već u redovnoj proceduri.

DiCaprio je čestitao hrabrim ženama Kruščice i Maidi Bilal na osvajanju prestižne Goldmanove nagrade za okoliš, koja im je dodijeljena zbog njihove neumorne borbe da spasu svoju rijeku od izgradnje male hidroelektrane, pri tom se suočivši “sa napadima naooružane policije, zastrašivanjem i pravnim prijetnjama”.

Sada je ključno da rukovodstvo Doma naroda FBiHstavi ovaj Zakonna dnevni red za prvo čitanje, te da ga Parlament FBiH usvoji u redovnoj proceduri što prije, navodi se u saopštenju.

„Nakon što su parlamentarci u Predstavničkom domu odbili da prijedlog ide po hitnom postupku, dakle bez javne rasprave i dva čitanja, primorani smo da sada posmatramo proceduru koja će trajati nekoliko mjeseci, a možda i godina. Za to vrijeme će ova priča ohrabriti ubrzavanje nekih netransparentnih dodjela koncesija (kao što je često slučaj) i zbog toga pozivamo cijelu zajednicu na stalnu budnost po ovom pitanju. Istovremeno, nakon što je procedura prebačena na redovnu, sada Vlada Federacije BiH poručuje da neće pokretati javnu raspravu dok se Zakon ne usvoji u nacrtu na oba doma. Sada čekamo Dom naroda FBiH da stavi na dnevni red nacrt. Do tada, naše rijeke su u opasnosti, a donosioci odluka nastavljaju prebacivati odgovornost s jednih na druge“, poručuju iz Fondacije ACT.

Dodaju kako u potpunosti razumiju sve procedure i očekuju da će svi ovom pitanju pristupiti maksimalno odgovorno i donijeti propis koji će stvarno i realno ostati i trajati, te kojim će se okončati malverzacije sa malim hidroelektranama.

“Ne trebaju nam velika rješenja koja će trajati kratko, niti rješenja koja će doći kada sve bude prekasno. Ne dozvolite da se u igri oko prebacivanja odgovornosti zaboravi da u ovoj i narednoj godini mi odlučujemo o sudbini rijeka i zajednica koje žive na rijekama širom BiH. Ako ova prilika prođe, nećemo imati šansu za popravni. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na potezu, predsjedavajući Tomislav Martinović je na potezu. Moramo završiti ovaj posao do kraja, Parlament FBiH mora Zakon usvojiti u oba doma što prije“, zaključuju iz ACT-a.

U saopštenju se navodi kako aktivisti i aktivistice već preko deceniju skreću pažnju na štetnost malih hidrocentrala (MHE).

“Pod izgovorom o tranziciji ka obnovljivim izvorima energije, napravljen je okvir za bogaćenje lokalnih i internacionalnih tajkuna kroz gradnju MHE. MHE su energetski neefikasne i razarajuće po okoliš – u 2020. njih oko 108 je proizvelo svega 2,2 posto električne energije, iza sebe ostavljaju pustoš u vidu suhih riječnih korita, klizišta, sječe šuma i uništenih ekosistema; ne donose nikakvu korist za lokalnu zajednicu; ne kreiraju radna mjesta; finansiraju se kroz poticaje koje plaća siromašno stanovništvo u BiH – ukratko jedino se tako bogate već moćni i bogati pojedinci, na račun svih nas”, zaključuju iz Fondacije ACT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...