NEŠIĆEVA INICIJATIVA OKO IZBORNOG ZAKONA ZABRINULA STEVANDIĆA: "Ne razumijem taj potez, postoji opravdana sumnja da se iza svega krije..."

Interresorna radna grupa za izmjenu domaćeg izbornog zakonodavstva, na koju se dugo čekalo, zvanično je počela da funkcioniše polovinom maja, kada su u njen sastav ušli i predstavnici opozicionih stranaka.

  • Politika

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je prijedlog poslanika Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po skraćenom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Izbornog zakona BiH kojima je zatraženo smanjenje izbornog praga unutar lista sa 20 na deset posto. Zeleno svjetlo za razmatranje, ali u redovnoj proceduri, a ne po hitnom postupku, dobio je i prijedlog izmjena Izbornog zakona u kojem je fokus na tome da mandat pripada stranci, a ne pojedincu, a koji je došao od Nenada Nešića (DNS), koji djeluje u poslaničkom Klubu SDS - PDP - DNS, čiji predstavnik učestvuje u radu radne grupe.

Nešić za “Glas Srpske” otvoreno kaže da nema povjerenja u radnu grupu i da je zbog toga odlučio da prolaz za, kako kaže, veoma važnu izmjenu pokuša da obezbijedi u parlamentarnoj proceduri.

- Mnogima ne odgovara da dođe do izmjene Izbornog zakona, a previše ima preletača, papaka. Oni su najvidljiviji u Narodnoj skupštini Srpske, gdje je 27 poslanika promijenilo političku partiju na čijoj listi su osvojili mandat i, kada to pogledamo, jasno je o čemu govorim i šta tražim - rekao je Nešić i naglasio da je na taj način urušena i sama Skupština.

Na pitanje očekuje li podršku, ističe da će, ako svi žele da zaustave političku korupciju i spriječe trgovinu mandatima, glasati “za”.

- I sam Milorad Dodik je nedavno rekao da mandati treba da pripadaju strankama i, ako je to zaista tako, i poslanici SNSD-a će dati podršku - zaključio je Nešić.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić istaknuo je da i može razumjeti Nešićev potez, jer nije član radne grupe, dok to nije slučaj kada je u pitanju Magazinović, za kojeg smatra da bi nakon ovoga trebalo da se povuče iz Interresorne radne grupe. Stevandić za “Glas” kaže i da postoji opravdana sumnja da se možda iza ovoga krije i dodvoravanje nekim stranim centrima, koji pomno prate aktivnosti u vezi s Izbornim zakonom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...