"S DRUGE STRANE, BOSNA I HERCEGOVINA I HRVATSKA SU U ZAGRLJAJU...": Meteorolog Nedim Sladić najavljuje vremenske prilike u narednim danima...

Prognozni modeli saglasni su da bi u tim područjima u narednih pet dana palo i do 100 milimetara kiše.

  • Vijesti

  • 17. Jun. 2021  17. Jun. 2021

  • 0

"I dok se dijelovi Italije (oko Kalabrije) ovog vikenda budu borili s izuzetno visokim temperaturama zraka koje će ići lokalno i iznad 40°C, u dijelovima sjeveroistočne i centralne Bugarske istovremeno slijede obilne padavine, koje uvjetuje jasno oformljeno ciklonalno polje duž čitavog vertikalnog stuba atmosfere, smješteno nad Crnim morem, odakle se povlači velika količina vlažnog zraka", napisao je meterolog Nove BH Nedim Sladić.

Prognozni modeli saglasni su da bi u tim područjima u narednih pet dana palo i do 100 milimetara kiše. U uslovima vrlo slabog sjeveroistočnog visinskog strujanja, ova područja lokalno mogu biti zahvaćena i trajnijim obilnijim pljuskovima koji često uzrokuju plavljenja pa vjerovatno ćemo narednih dana svjedočiti i o lokalnim poplavama na ovom području, naveo je Sladić.

“S druge strane, Bosna i Hercegovina te Hrvatska su pod zagrljajem vrele zračne mase sa sjevera Afrike, s kojom početkom sedmice živa u termometru u Hercegovini, sjevernoj Bosni, unutrašnjosti Dalmacije i dijelovima sjeverozapadne i istočne Hrvatske raste i do 37°C. Ako je suditi prema trenutnim prognozama, druga polovina juna vruća, nekima i vrlo vruća, a pojedine projekcije prognoznih modela daju i izuzetno vruće dane na samom kraju juna, koje zahtijevaju dodatno praćenje i razvoj situacije”, poručio je Sladić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...