ŽESTOKE REAKCIJE NA MILANOVIĆEV NASTUP U BRUXELLESU: "Srušio bi tri Stara mosta da je bio predsjednik tokom rata, izigrava Franju Tuđmana..."

“On je s nipodaštavanjem govorio i o Deklaraciji NATO-a kazavši kako ju je pisalo nevladino udruženje iz Sarajeva. Ako govorimo o Milanoviću, možemo postaviti pitanje: Zašto su se miševi iz male Hrvatske drznuli tako arogantno miješati u unutrašnje stvari u BiH?”, pita se analitičarka Tanja Topić.

  • Regija

  • 17. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 16

Posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini rezultirale su brojnim reakcijama i dovele su do usijanja na bh političkoj sceni. Milanović je, nakon NATO samita u Briselu, poručio da ljudi u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke od BiH žele napraviti utopiju, odnosno građansku državu. Milanović je i ranije govorio protiv ovakvog modela uređenja BiH.

Insistiranje na pominjanju Dejtonskog sporazuma i konstitutivnih naroda u Deklaraciji NATO-a obilježilo je djelovanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na samitu u Briselu. Nakon samita, Milanović vidno uzbuđen. Uslijedile su oštre poruke i optužbe da Njemačka želi promijeniti Dejton.

“U isto vrijeme se kažnjava Dodik, zbog toga što krši Dejton – to je dakle službeno obrazloženje, da bi se u isto vrijeme grčevito odbijalo samo spomenuti taj Dejtonski sporazum u završnoj deklaraciji Samita NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom. Onda nemoj spominjati BiH”, izjavio je Milanović.

Ovakvi Milanovićevi stavovi izazvali su ogorčenje javnosti u BiH. Senad Pećanin, advokat i novinar poručio je da bi Milanović srušio tri Stara mosta da je bio predsjednik tokom rata. Profesorica filozofije i etike Vesna Rajnović smatra da predsjednik Hrvatske zapravo izigrava Franju Tuđmana.

Žestoke reakcije

“Koliko je ovaj trećeentitetski konstitutivni plačko, wannabe Tuđman-veći-od-Tuđmana, izgubio kontakt sa stvarnošću pokazuje svojim prijetnjama NATO-u. On će, jer je prevažan, blokirati usvajanje deklaracije ako se ne ispune njegovi (čitaj: Čovićevi) zahtjevi”, izjavila je Vesna Rajnović, profesorica filozofije i etike.

No, Milanovićeve poruke kod dijela javnosti primljene su sa odobravanjem.

“Malo iznenađuje da se neko usudio, ali stvarno ispravno je okvalifikovao – to je jedna pokvarena logika”, riječi su Snježane Novaković Bursać, šefice kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

U NATO deklaraciji konstitutivni narodi nisu pomenuti, na čemu insistira Milanović, a istaknuta je podrška suverenitetu BiH. U samoj deklaraciji stoji da NATO potiče pomirenje i poziva političare da izbjegavaju retoriku podjela. Međutim, Milanović smatra, da mali miševi hoće da vode žikino kolo.

Milanović govori sa nipodaštavanjem

“On je sa nipodaštavanjem govorio i o Deklaraciji NATO-a kazavši kako da ju je pisalo nevladino udruženje iz Sarajeva. Ako govorimo o Milanoviću možemo postaviti pitanje: Zašto su se miševi iz male Hrvatske drznuli tako arogantno miješati u unutrašnje stvari u BiH?”, pita se analitičarka Tanja Topić.

Milanović je i do sada svojim nastupima izazivao oštre reakcije. Nazivao je Bosnu i Hercegovinu, citiram, big shit državom. Poručivao je da je građanska država daleki san, ali i da je to podvala. Posljednji istupi nakon NATO samita, smatraju analitičari, pokazuju kontinuitet negativnog Milanovićevog odnosa prema BiH i njenim institucijama, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...