ZA RUBRIKU VJEROVALI ILI NE: Ovo je najduži automobil na svijetu, vozilo kojim ne upravlja jedan vozač

Zbog velikih dimenzija, Cadillacom su upravljala dvojica vozača, jedan se bavio uobičajenim poslovima, a drugi je upravljao točkovima na stražnjoj osovini – kako bi skretanja bila koliko-toliko olakšana.

  • Auto

  • 18. Jun. 2021  18. Jun. 2021

  • 0

U Americi je mnogo toga predimenzionirano, široke su ceste pa su, recimo, i veliki pick-upovi tamo kao ribe u vodi. U Europi biste se s njima mučili kao osnovnoškolac ili srednjoškolac s nagomilanom zadaćom u online nastavi. Amerika je obećana zemlja za ekscese, a jedan od njih je 30,5 metara dugačka limuzina sa 26 točkova, bazirana na Cadillac Eldoradu, službeno najduži automobil na svijetu, član Guinnessove knjige rekorda.

Ovu kompoziciju na točkovima konstruirao je početkom devedesetih godina kolekcionar Jay Ohberg, koji je automobil prikladno nazvao – The American Dream. San na točkovima napravljen je iz dva dijela, a dvije prostorije ne spajaju knauf ploče nego harmonika vrata kako bi se osigurala elastičnost u zavojima. Zbog velikih dimenzija, Cadillacom su upravljala dvojica vozača, jedan se bavio uobičajenim poslovima, a drugi je upravljao točkovima na stražnjoj osovini – kako bi skretanja bila koliko-toliko olakšana.

Trenutno je rekorder u lošem stanju, u vlasništvu je "Dezerland Park Auto Museuma" iz Orlanda (Florida) i krenula je temeljita obnova…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...