DODIK OTKRIO O ČEMU JE RAZGOVARAO S ERDOGANOM: "Turska podjednako podržava sve narode u BiH" (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan apsolutno razumije situaciju u BiH, preferira sve narode i smatra da BiH jedino može funkcionirati ako se zadovolji i pronađe minimum interesa svih konstitutivnih naroda.

  • Politika

  • 19. Jun. 2021  

  • 0

 

“Iskoristio sam priliku da mu pomenem da je BiH pod protektoratom i da se zbog toga teško kreće, kao i da Turska kao članica Vijeća za provedbu mira mora voditi računa i stavovima drugih naroda u BiH… Iz toga je proizašla njegova tvrdnja da se samo zajedničkim interesima BiH može nastaviti graditi”, rekao je Dodik o svom sudjelovanju na Diplomatskom forumu u Antaliji.

On je naveo da je s Erdoganom razgovarao o ekonomiji, prvenstveno gradnji autoceste koja, kako kaže, treba ići preko teritorije Srpske i njenih općina i gradova i spojiti Beograd i Sarajevo.

“Razgovarali smo i o unapređenju trgovinske razmjene”, rekao je Dodik.

On je naveo da u vezi s tim Turska namjerava pojačati kapital u “Zirat” banci, ali da moraju biti riješeni određeni problemi u Federaciji BiH.

Dodik je istaka o da je s Erdoganom razgovarao i o borbi protiv pandemije koronavirusa, te da je obaviješten da bi Turska do oktobra mogla početi prouzvodnju vlateite valcine, a koja će jednako biti na raspolaganju svima.

On je rekao da je Erdogan spominjao mogućnost da u kasnijoj fazi ponovo budu aktivirani trilateralni sastanci – BiH, Srbija i Turska s jedne strane, a s druge između Turske, BiH i Hrvatske.

“Prvu trilateralu smo imali, ali očigledno je da će biti teško osigurati onu s Hrvatskom s obzirom na njihov stav prema Predsjedništvu BiH u vezi sa Željkom Komšićem”, rekao je Dodik i dodao da je Erdoganu zahvalio za uspješnu organizaciju foruma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...