ZAKUHALO SE U "GRUPI SMRTI": Njemačka preokrenula protiv Portugala za prvu pobjedu na Euru (VIDEO)

Njemačka je preokretom slavila s 4:2 uz sjajan gol Ronalda i dva autogola Portugalaca

  • Sport

  • 19. Jun. 2021  20. Jun. 2021

  • 0

U dvoboju 2. kola F grupe EURA u Muenchenu su nogometaši Njemačke svladali Portugal s 4:2 (2:1).

Njemačka je odnijela prvu pobjedu na Euru. Ronaldo i društvo su postigli uvodna tri gola na susretu, ali dva u vlastitu mrežu, kasnije su po jedan za Elf dodali Kai Havertz i Robin Gosens. Jota je do kraja utakmice mogao samo ublažiti poraz.

Portugalci su inkasirali čak četiri komada na ovom susretu, prvi put u povijesti Evropskih prvenstava branitelj naslova je primio toliko na turniru, a tek drugi put u povijesti velikih takmičenja portugalski golman je toliko puta morao po loptu u mrežu. Prvi put to su im također priuštili Nijemci, na SP-u 2014. godine. 

Nijemci, koji su u prvom kolu izgubili od Francuza (0-1), krenuli su u visokom ritmu od početka utakmice i već u 5. minuti Robin Gosens pogađa, ali je pogodak poništen zbog ofsajda Gnabryja nakon intervencije VAR-a.

Nova prijetnja došla je u 10. minuti od Havertza, koji je pucao sa ivice šesnaesterca, ali portugalski golman bio je na pravom mjestu. Dvije minute kasnije dobra akcija po lijevom krilu, Kroos puca sa 13 metara iskosa, ali portugalski defanzivac klizećim startom blokira šut.

U jeku njemačkih napada Portugal dolazi do vodstva. Igrala se 15. minuta i nakon kornera za Njemačku uslijedio je kontranapad koji je poveo Bernardo Silva i odlično poslužio Dioga Jotu, koji prosljeđuje do Cristiana Ronalda, a on je neometan iz blizine ugurao loptu u mrežu. Cristianu Ronaldu to je bio 107. pogodak za reprezentaciju, ali svjetski rekorder po broju golova u reprezentativnim dresu je Ali Daei, koji je za Iran postigao 109 golova.

Dobru igru Njemačka je ipak naplatila sa dva pogotka do kraja prvog poluvremena. U 35. minuti sa desnog krila Kimmich dijagonalom na lijevoj strani pronalazi Gosensa, koji u trku ubacuje u peterac, a portugalski stoper Rúben Dias, koji je pokušao spriječiti Havertza da pospremi loptu u mrežu, na kraju je postigao autogol.

Novi autogol postigao je defanzivac Raphael Guerreiro u 39. minuti. Kimmich je s korner linije vratio u peterac, a Guerreiro, koji je čuvao Müllera, postiže autogol.

Početkom drugog poluvremena, u 51. minuti, novi pogodak za Njemačku, ali ovaj puta nije autogol Portugalaca. Nakon duge akcije Gosens ubacuje u peterac, a Havertz iz blizine šalje loptu u mrežu.

Gosens, koji je briljirao na ovoj utakmici, i sam se upisao u strijelce 60. minuti. Dobar centaršut uputio je Joshua Kimmich na drugu stativu, a Gosens pogađa glavom za 4-1.

Portugalci su smanjili zaostatak na 2-4 u 67. minuti iz prekida. Ubačaj na daljnju stativu vratio je Ronaldo, a Diogo Jota sa jednog metra gura loptu u mrežu.

U 79. minuti Njemačka je imala sreće nakon što je Renato Sanches gromovitim udarcem sa 25 metara pogodio prečku.

Ranije su u ovoj grupi Mađarska i Francuska igrali 1:1.

U zadnjem kolu 23. juna igraju Njemačka - Mađarska i Francuska - Portugal.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...