CRNA GORA JE DOKAZALA: “Jasno se DISTANCIRA OD RATA I ZLOČINA kada se Đukanović udaljio od Miloševića, dok ALEKSANDAR VUČIĆ preko ratnohuškačkih medija u Srbij radi…”

Kako dodaje, ovaj čin je izuzetno važan poraz negatora genocida i obožavatelja ratnih zločinaca na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čime je, napominje Staša Zajović iz Žena u crnom, propao njihov agresivni, opasni pokušaj širenja nekažnjivosti na takozvani srpski svijet.

  • Mini market

  • 19. Jun. 2021  19. Jun. 2021

  • 1

Srpsko društvo i narod, kao i svaki drugi, nije i ne može biti genocidno, što se u Rezoluciji o zabrani javnog negiranja genocida, koju je u četvrtak usvojio crnogorski parlament – eksplicitno i kaže, saglasne su sagovornice Danasa u odgovoru na pitanje o tome kako vide reakciju pojedinih predstavnika ovdašnje vladajuće elite, koja je osudila takav čin parlamenta susjedne države, navodeći da se time cijelio srpski narod, bez obzira gdje živi, proglašava genocidnim.

Kolektivnu odgovornost mu na grbaču stavljaju oni koji sopstvenu odgovornost hoće da izbjegnu i da je podijele sa cijelim narodom, mišljenja je istoričarka Dubravka Stojanović, dok Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka crnogorske nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, ističe da nije tačno da je Rezolucijom omalovažen srpski narod i da je proglašen genocidnim, jer u njenoj tački tri čak jasno piše da se osuđuje pripisivanje kolektivne odgovornosti bilo kom narodu.

"Smatram da se radi o izuzetno važnom činu – ne samo u krivično- pravnom i političkom smislu, poštovanju presuda i sudski utvrđenih činjenica. To podrazumijeva sankcije za negatore genocida tako da je ostavka ministra pravde Leposavića pravedna, opravdana i politički važna. Izjava u Skupštini CG je važan moralni čin u smislu poštovanja žrtava genocida u Srebrenici kao i građana/ki Crne Gore, prije svega civilnog društva, koje se kontinuirano bori protiv negiranja genocida – kaže za Danas Staša Zajović iz Žena u crnom.

Kako dodaje, ovaj čin je izuzetno važan poraz negatora genocida i obožavatelja ratnih zločinaca na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čime je, napominje ona, propao njihov agresivni, opasni pokušaj širenja nekažnjivosti na takozvani srpski svijet.

"Jasno je da Vučić nastavlja destabilizaciju Crne Gore i cijele regije preko ratnohuškačkih medija u Srbiji, koji govore ono što se on iz pragmatičnih spoljnopolitičkih razloga ne usuđuje – zaključuje Staša Zajović.

Prema riječima Dubravke Stojanović, usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici je hrabar i važan potez crnogorske skupštine.

"Dokaz je da se Crna Gora jasno distancira od rata i zločina još od trenutka kada se Milo Đukanović udaljio od Slobodana Miloševića, kao i da nova vlada nastavlja sa tom politikom. To što su se ovdje nadali da će Crna Gora sada „otpriznati“ Kosovo, izaći iz NATO i negirati Srebrenicu samo pokazuje koliko se ovdje baš ništa ne razumije.

Ne razumije se i ne priznaje se posebnost Crne Gore, ali ni to kako Srbija izgleda kada poriče zločine. Ne znam kako će se odraziti na CG vladu i odnose sa Srbijom, ali se nadam da će ova rezolucija ojačati sve one u Srbiji koji misle da bez suočavanja sa prošlošću ovdje tonemo u moralni mulj i da su sve manje šanse da imamo snage da iz njega izađemo. Zato je borba za istinu o ratovima devedesetih nužna da bi se srpsko društvo oslobodilo svih onih koji ga drže zakovanog u tim konfliktima i čiji je interes da se oni nikada ne završe", zaključuje sagovonica.

Tea Gorjanc Prelević kaže za Danas da je usvajanjem Rezolucije kojom se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i razrješenjem ministra Leposavića zato što je taj genocid relativizovao, većinska Crna Gora marginalizovala ekstremnu desnicu (DF i Pravu Crnu Goru) koja negira zločine i koja ne može da bude partner EU, a koju intenzivno podržava vlast u Srbiji.

"Drugim riječima, Crna Gora je ovim ozbiljnim potezima pokazala koliko se u moralnom pogledu „odlijepila“ od Srbije i Republike Srpske i zbog čega s pravom prednjači na putu za članstvo u EU. Ima ta država mnogo problema u pogledu vladavine prava, mnogo nesnalaženja nove vlasti, ali je u četvrtak postignut veliki rezultat koji se broji. I pri tom treba imati u vidu da bi rezolucija bila usvojena i da za nju nije glasala opozicija, poput DPS, Mila Đukanovića i drugih", zaključuje sagovornica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...