TEŠKE OPTUŽBE IZREALSKOG ŠEFA DIPLOMATIJE: “Novi LIDER IRANA je TEHERANSKI KASAPIN odgovoran za smrt hiljada ljudi”

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid na Twitteru je iznio teške optužbe na račun Raisija.

  • Svijet

  • 19. Jun. 2021  

  • 2

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je večeras da je novi predsjednik Irana Ebrahim Raisi "najekstremniji predsjednik do sada, koji je obećao da će brzo unaprijediti nuklearni program Teherana."

 

"Nakon što je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei diktirao građanima koga da izaberu, manje od 50 posto iranskih državljana je glasalo za najekstremnijeg predsjednika Irana ikada", naveli su.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid na Twitteru je iznio teške optužbe na račun Raisija.

"Novi iranski predsjednik, poznat kao Teheranski kasapin, ekstremist je odgovoran za smrt hiljada Iranaca. Posvećen je nuklearnim ambicijama režima i kampanji globalnog terora", naveo je Lapid.

 U zasebnoj izjavi izraelskog Ministarstva vanjskih poslova kaže se da bi Raisijev izbor trebao "izazvati ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice".

Izraelska nova vlada, koja je u nedjelju položila zakletvu, izjavila je da će se protiviti oživljavanju nuklearnog sporazuma između svjetskih sila iz 2015. godine i njegovog glavnog neprijatelja Irana.

Izrael nuklearno naoružani Iran vidi kao egzistencijalnu prijetnju. Teheran poriče da želi razviti nuklearno oružje. Raisi, desničar koji je pod američkim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava, osigurao je pobjedu u subotu na iranskim predsjedničkim

Raisi je posljenjih godina nadgledao pravosudni sistem u Iranu, državi u kojoj se izvrši veliki broj pogubljenja.

Poznat je slučaj masovnih pogubljenja 1988. koja su uslijedila na kraju dugog rata Irana s Irakom. Nakon što je tadašnji iranski vrhovni čelnik Ruhollah Homeini prihvatio prekid vatre uz posredovanje Ujedinjenih nacija, pripadnici grupe Mudžahedin-e-Khalq, koje je naoružao Sadam Hussein, upali su preko iranske granice u iznenadnom napadu, piše Klix.

Iran je na kraju zaustavio njihov napad, ali on je postavio pozornicu za lažna suđenja političkim zatvorenicima, militantima i drugima koja će postati poznata kao "komisije za smrt". Tada je veliki broj ljudi poslat u smrt.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je pogubljeno čak 5.000 ljudi, dok iz Mudžahedini-e-Khalq tvrde da je riječ o 30.000 ljudi. Iran nikada nije u potpunosti priznao pogubljenja, očito izvršena po Homeinijevoj zapovijedi, iako neki tvrde da su neki drugi dužnosnici tada donosili odluke.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...