PRIPREMITE SE ZA ARENU "ROĐENI": Novi Veležov stadion će biti pravi biser grada na Neretvi, zadovoljavat će 4. stepen Uefine kategorizacije stadiona (VIDEO)

Fudbalski klub Velež nastavlja s uređenjem stadiona Rođeni, a konačni cilj je pretvoriti to sportsko zdanje u stadion po Uefinim standardima na komu će moći igrati i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

  • Sport

  • 20. Jun. 2021  

  • 0

Inženjer arhitekture i direktor firme "AAA Group" Mostar, koja radi na ovom projektu, Edin Duraković u razgovoru za Fenu kazao je kako su stvoreni uvjeti da se priča oko Veležovog stadiona završi.

- Uključili smo se kako bi ovu priču doveli do kraja, a kako su kompletan klub i cijeli sistem dovedeni u red, tako su i stvoreni uvjeti da to završimo. Već je urađeno 50 posto od našeg planiranog projekta, a s ostalih 50 posto idemo u standardizaciju stadiona, lijepi dizajn, arhitektonsku priču i savršenu funkciju. Stadion i sva mjesta bit će kompletno natkrivena i idemo prema tome da zadovoljimo 4. stepen Uefine kategorizacije stadiona kako bi i naša reprezentacija tu mogla igrati - kazao je Duraković.

Stadion bi trebao imati kapacitet od oko 8.500 mjesta, a po Durakovićevim riječima, cilj je napraviti projekt koji će biti funkcionalan, ali i prepoznatljiv.

- U tom smislu, odlučili smo se uraditi lučne nosače koji će sajlama nositi polukružne rešetke koje će sam stadion učiniti lakšim, i time smo u prilici izbjeći neki red s dosta stupova koji su bili, da tako kažem, trn u oku najvjernijim navijačima. Mislim da će ovaj stadion biti prepoznatljiv, a kada se pokaže slika stadiona, meni kao projektantu želja je da se odmah zna da je to arena "Rođeni" - istaknuo je Duraković.

Što se tiče sadržaja stadiona, Duraković ih je podijelio u dvije zone, odnosno funkcije.

- Stadion će imati apsolutno sve što propisuju UEFA-ini standardi, od VIP loža, VIP salona, zatvorenih komentatorskih kabina, posebnih pozicija za kamere, suce i tako dalje. Što se tiče druge infrastrukture, a to su treninzi, život kluba van sportskog događaja i utakmice, imat ćemo prostorije za smještaj igrača, za eventualnu karantenu, svlačionice koje će imati funkciju samotreninga, imat ćemo spa centar i centar za rehabilitaciju, suvremenu teretanu, a u drugom, javnom krilu pravimo pub, klupski prostor gdje će biti i mala trgovina suvenira i gdje će se navijači i drugi gosti prije i poslije utakmice moći okupiti. U tom dijelu imamo modernu salu gdje će trener imati svoje sjedište i gdje će se vršiti analize utakmica i sve ostalo - naglasio je Duraković.

Direktor Veleža Džemil Šoše kazao je kako se još prerano pričati o datumima i rokovima završetka radova.

- Mogu samo istaknuti zadovoljstvo da smo nakon jako dobre sezone u sportskom dijelu u prilici razgovarati o nastavku projekta izgradnje arene "Rođeni", te da smo s Durakovićem u arhitektonskom uredu prezentirali modifikaciju tog projekta, koji se u mnogome razlikuje od projekata koje smo do sada imali. Nadamo se da ćemo ga izvući do kraja i da će to sve biti onako kako smo i vidjeli na skicama - kazao je Šoše.

Naglasio je kako su često na stadionu morale biti rađene prepravke kako bi se moglo graditi dalje, ali da je sada to gotovo.

- Uvijek je lakše graditi kuću iznova nego raditi mnoge prepravke. Mi smo nažalost imali takvu situaciju, ali danas smo u situaciji kada toga više nema i kada možemo nastaviti projekt do kraja, što može biti na zadovoljstvo svih nas kojima je Velež u srcu - naveo je Šoše.

Realizacija ovog projekta, po njegovim riječima, koštat će "par miliona maraka".

- Neke stvari još uvijek se projektiraju, ne možemo znati ni tačan broj loža, novinarskih mjesta, sanitarnih područja i slično, pa tako još uvijek nemamo ni ukupnu cijenu projekta, ali sigurno će biti riječ o visokoj cifri. Klub u ovom trenutku nema dovoljno sredstava za to, ali opet ponavljam kako smo imali jako uspješnu sezonu, ostvarili smo ulazak u europska natjecanja, a to sigurno donosi dosta financijskih sredstava kojima ćemo moći krenuti u početak radova. Nadamo se da će i Grad Mostar i država sudjelovati u ovom projektu - kazao je direktor Veleža.

Duraković je istaknuo kako je riječ o vrlo kompleksnom projektu.

- Mi smo definirali sve sadržaje, konstrukciju, dizajn i tako dalje, a sada moramo raditi, uključujući drugu struku, kako bismo došli do stvarnih troškovnika i da bismo mogli prezentirati investiciju klubu. Projekt, forme i dizajn su usvojeni i kada dođemo do cijene vjerujem da će klub rado javnosti prezentirati precizne cijene i način financiranja - poručio je Duraković.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...