ZABORAVLJENI PROBLEM NA KOJEM SE INTENZIVNO RADI: Građevinski radovi su u toku, niče naselje u centru Lipa za ugodniji boravak migranata

Građevinski radovi u kampu Lipa biće okončani do kraja ljeta ove godine i migranti će narednu jesen i zimu dočekati u čvrstim objektima prilagođenim za boravak u lošijim vremenskim uslovima.

  • Društvo

  • 20. Jun. 2021  20. Jun. 2021

  • 0

Prema riječima Mirsada Buzara, zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, kako bi se građevinski radovi ubrzali, angažovano je više firmi koje istovremeno rade i on vjeruje da će sve biti uskoro završeno.

"Kao što znate, to će biti naselje kontejnerskog tipa i na Lipu ćemo izmjestiti kontejnere iz 'Bire', u kojima će korisnici imati sve potrebne uslove", kaže Buzar.

Podsjetimo, Lipa je zamišljena kao kamp gdje bi se u tri odvojene zone smještali odrasli muškarci, ali i migrantske porodice te maloljetnici.

Trenutno je u toku nasipanje terena i izgradnja čvrste podloge, sa svom neophodnom infrastrukturom, gdje će potom biti postavljeni kontejneri i drugi čvrsti objekti prilagođeni za boravak ljudi. Planirano je da kapaciteti ovog prihvatnog centra budu prilagođeni za boravak 1.500 osoba, koje će na ovome mjestu imati sve što je potrebno.

Trenutno u ovome kampu boravi oko 800 migranata i oni su smješteni u šatore koje su ranije podigli pripadnici Oružanih snaga BiH, a kampom upravlja Služba za poslove sa strancima.

U međuvremenu, kada je riječ o ovome kampu, ali i o cjelokupnoj migrantskoj situaciji na području Unsko-sanskog kantona, prisutna je neprestana fluktuacija migranata, jer mnogi uspijevaju da pređu granicu s Hravtskom, dok istovremeno drugi pristižu na ove prostore.

Prema riječima Selama Midžića, sekretara Crvenog križa grada Bihaća, to stvara velike probleme jer nikada ne rade s istim ljudima.

"Konstantno smo na novim iskušenjima. Migrante koji dođu moramo upoznati s pravilima ponašanja i tome slično. Ipak, raduje što se ozbiljno pristupilo izgradnji novog kampa kako predstojeću jesen i zimu ne bismo dočekali nespremni", kaže Midžić.

Prema procjenama policije, na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi oko 5.000 migranata, od čega je tek njih polovina smještena u postojećim prihvatnim centrima.

(Vijesti.ba / NN)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...