REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Nova terapija mogla bi najteže oboljele od korone spasiti od smrti

Mnogi će se sjetiti da je terapiju temeljenu na monoklonskim protutijelima, uz još nekoliko drugih, primao američki predsjednik Donald Trump.

  • Društvo

  • 20. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

Godinu dana nakon otkrića da jeftini steroidni lijekovi, poput deksametazona, smanjuju broj smrti od covida-19 tako što smanjuju upalne reakcije na virus, naučnici su otkrili još jednu spasonosnu terapiju.

Riječ je o infuziji monoklonskih protutijela koji neutraliziraju viruse.

Mnogi će se sjetiti da je terapiju temeljenu na monoklonskim protutijelima, uz još nekoliko drugih, primao američki predsjednik Donald Trump. Njome se liječio i njegov bliski saradnik, bivši gradonačelnik New Yorka, odvjetnik Rudy Giuliani.

Obojica su se relativno brzo oporavila, unatoč tome što su po dobi u rizičnoj grupi. No, do danas nije sasvim jasno što im je sve od terapija koje su oni dobivali pomoglo. Trump je bio toliko impresioniran monoklonskom terapijom da je obećao da će je učiniti dostupnom svim Amerikancima. Od tada je podijeljeno više od 250.000 takvih terapija, međutim one se u kliničkim ispitivanjima nisu pokazale osobito djelotvornim.

Velika neizvjesnost jer slične terapije nisu bile učinkovite

Slično kao i kod Trumpa, novo ispitivanje provedeno je uz davanje protuupalnog steroidnog lijeka deksametazona, koji sam smanjuje rizik od smrti za oko trećinu kod najbolesnijih pacijenata s covidom-19.

Sir Peter Horby, jedan od voditelja istraživanja, objasnio je da je postojala velika neizvjesnost oko toga jesu li terapije protutijelima pravi pristup, budući da je bilo studija koje nisu utvrdile nikakvu značajniju korist.

Primjerice, primjena rekonvalescentne krvne plazme pacijenata koji su preboljeli covid-19 koja sadrži protutijela koja bi trebala prepoznati i boriti se protiv virusa nije se pokazala učinkovitom.

Međutim, u novoj terapiji kompanije Regeneron korištene su velike doze dva specifična protutijela, koja su izrađena u laboratoriju, a koja se dobro vezuju na virus SARS-CoV-2.

"Divno je saznati da čak i kod uznapredovalog covida-19 ciljanje virusa protutijelima može smanjiti smrtnost kod pacijenata koji nisu uspjeli razviti imunosni odgovor", rekao je Horby.

Rezultati novih ispitivanja pokazuju da bi terapija mogla pomoći svakoj trećoj osobi koja završi u bolnici s teškim simptomima covida-19.

Na 100-tinjak liječenih pacijenata tretman bi mogao spasiti šest života.

Monoklonska protutijela koja je razvio Regeneron djeluju tako da se vežu na viruse te zaustavljaju njihov ulazak u stanice i umnožavanje u njima.

Kako prenosi BBC, u ispitivanju u kojem je sudjelovalo gotovo 10.000 bolnica u Velikoj Britaniji terapija je značajno smanjila:

-    rizik od smrti

-   duljinu boravka u bolnici za oko četiri dana

 -   vjerojatnost da će pacijentima trebati respirator.

Voditelj istraživanja Sir Martin Landray rekao je da kombinacija dvaju protutijela smanjuje za jednu petinu rizik da će oboljeli umrijeti, odnosno za oko 20%.

"Ono što smo pronašli, sada je ovdje, možemo koristiti antivirusno liječenje, u ovom slučaju ta protutijela, kod pacijenata čija je šansa da će umrijeti jedan prema tri ako se ne liječe. Možemo smanjiti taj rizik", rekao je Landray.

Kako funkcionira monoklonska terapija?

Monoklonska protutijela stvaraju se identificiranjem B stanica specifičnih za patogen kod pacijenata koji su se nedavno oporavili od infekcije. Također se mogu stvarati imunizacijom miševa koji su genetski modificirani tako da imaju humanizirani imunološki sustav. Kada se identificiraju specifične B stanice, geni teškog i lakog lanca imunog globulina (IG) angažiraju se kako bi proizvodili monoklonska protutijela. Monoklonska protutijela imaju jedinstveno djelovanje na određeni cilj i po tome se razlikuju od tzv. rekonvalescentne plazme, koja se sastoji od poliklonskih protutijela u serumu dobivenom od pacijenata koji su se oporavili od infekcije.

Monoklonska protutijela već su ranije razvijena za liječenje i profilaksu nekih drugih virusnih infekcija, poput HIV-a, gripe, RSV-a, MERS-CoV-a, ebole i Zike. No, u ispitivanjima na ljudima pokazalo se da su samo ona razvijena za borbu protiv RSV-a i ebole bila djelotvorna. Nekoliko proizvoda koji ciljaju ostale spomenute viruse trenutno se proučavaju u kliničkim ispitivanjima.

Većina izravnih antivirusnih monoklonskih protutijela koja se razvijaju za SARS-CoV-2 ciljaju na protein spike, koji virus koristi za ulazak u stanice domaćina, blokirajući tako njegovo vezivanje i ulazak u organizam. U ispitivanjima su najdalje odmakli proizvodi koje su razvili Eli Lilly i Regeneron. Regeneronov REGEN-COV sastoji se od dva protutijela koja se vežu na različita područja domene vezanja za proteine ​​na virusu SARS-CoV-2: kazirivimab (REGN10933) i imdevimab (REGN10987).

Postoje određeni problemi

Terapija obećava, no nije sasvim bez nedostataka.

U oktobru 2020. nezavisni odbor za praćenje podataka preporučio je zaustavljanje studije koja je ispitivala upotrebu kazirivimaba i imdevimaba kod hospitaliziranih pacijenata kojima je bio potreban kisik ili mehanička ventilacija velikog protoka, zbog potencijalnog sigurnosnog signala i nepovoljnog odnosa rizika i koristi.

Jedan od problema tretmana monoklonskim protutijelima je da je on namijenjen samo osobama koje nisu same uspjele razviti protutijela, a hoće li ih osoba razviti ili neće, nije uvijek lako predvidjeti dok nije prekasno. Osim toga, terapija je za sada još uvijek dosta skupa - košta između 1000 i 2000 funti. No, cijena ne bi bila problem kada bi se terapija dovoljno unaprijedila da rezultati budu još uvjerljiviji, piše Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...