IZETBEGOVIĆEVA PORUKA PREDSJEDNIKU SRBIJE ODJEKNULA U CRNOJ GORI: "Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo. A krivi su"

To, kako je kazao, neopozivo svjedoče historija, presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

  • Regija

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 5

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je Rezolucija Skupštine Crne Gore kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje, veliki korak ka prihvatanju istine o događajima iz devedesetih godina.

Izetbegović je ocijenio da je to osnov za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu.

"Nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije, pokazuju, nažalost, da na toj strani još nema spremnosti za takvu vrstu suočavanja s istinom. O tome najbolje svjedoči reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Crnoj Gori prigovara što se 'miješa u pitanje Srebrenice' i pita se 'kakve veze ima Srebrenica sa Crnom Gorom'", napisao je lider SDA.

Prema njegovim riječima, Crnogorci i Crna Gora, kao i svi narodi i države koji pripadaju civilizovanom i demokratskom svijetu, svakako treba da se "miješaju u pitanje Srebrenice".

"Bilo koji zločin počinjen nad nedužnim ljudima, a naročito genocid, tiče se svakog pravednog i istinoljubivog čovjeka na svijetu, svakog naroda i svake države", naveo je Izetbegović.

Dodao je da o tome svjedoče brojne rezolucije širom svijeta, od Amerike i Australije do Azije i Evrope, kojima je osuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Posebno Crna Gora ima šta da kaže o genocidu koji je počinjen u Srebrenici, jer je politikom (Slobodana) Miloševićevog režima bila uvučena u agresiju na Bosnu i Hercegovinu i zlo koje je počinjeno širom Balkana", naglasio je lider SDA.

Izetbegović je dalje rekao da su Crnogorci u Skupštini Crne Gore sa srebreničkim cvijetom na reveru pokazali da u njima živi hrabrost i istinoljubivost, koju oni jednom riječju zovu - čojstvom.

"To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih evropskih naroda, pokazali da su spremni da odbace historijske zablude i da na temeljima istine, ma koliko ona nekad gorka bila, grade buduće odnose sa svojim okruženjem", ocijenio je on.

Još je kazao da je prije nekoliko godina izgledalo da će i Srbija, predvođena Vučićem, imati snage da se suoči sa prošlošću, piše podgorička "Pobjeda".

"Nažalost, to se nije desilo i vjerovatno se neće ni desiti. Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo. A krivi su", ocijenio je Izetbegović.

To, kako je kazao, neopozivo svjedoče historija, presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

"Pred oba suda, pravosnažno je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred Haškim tribunalom presuđeno je većini srpskog vojnog i političkog rukovodstva, a pred Međunarodnim sudom pravde Srbija je, kao prva država na svijetu, zbog nesprečavanja, proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu UN-a", naglasio je Izetbegović.

Dalje je naveo da, "iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sistema oličenog u Miloševićevom i (Radovana) Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sistem koji ih je proizveo".

"To je pitanje na koje će Srbi i Srbija sami sebi morati dati odgovor. Pritom, morali bi imati na umu da su bježanje od suočavanja s istinom, nove-stare zablude oličene u tzv. srpskom svetu kao zamjeni za ‘veliku Srbiju’, priprema za nove paternalizme, za tihe agresije i pokušaje dominacije, koji nikome ništa dobro neće donijeti", zaključio je Bakir Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...