OVAJ GLAVNI GRAD ZA VIKEND JE BIO U LOCKDOWNU, A I NAREDNI ĆE: Prihodi im zavise od turizma pa su svoja vrata otvorili...

...gostima iz Evropske unije i Velike Britanije.

  • Šareni svijet

  • 21. Jun. 2021  21. Jun. 2021

  • 0

U Lisabonu, u kojem su tokom vikenda na snazi bile mjere zatvaranja, više od 60 posto infekcija koronavirusom uzrokovano je delta varijantom bolesti Covid-19, pokazali su rezultati istraživanja koje su jučer objavile novine "Publico", prenosi 072info.com.

Ispitivanja je proveo portugalski Nacionalni institut za zdravlje (INSA).

Glavni grad Portugala bio je zatvoren dva i po dana, jer su tamošnje vlasti zabrinute zbog skoka broja novozaraženih delta sojem koronavirusa.

Zbog toga je 2,8 miliona stanovnika Lisabona moglo napustiti svoje domove samo ako su imali valjane razloge.

Ulazak u grad bio je dozvoljen isključivo u posebnim okolnostima. Pravila su stupila na snagu u petak, a trajala su do danas.

Moguće je da će vlada sličnu blokadu primijeniti i tokom vikenda od 25. do 28. juna, iako će svaka takva odluka biti donesena vjerovatno u posljednji čas.

Subota je bila četvrti dan zaredom kako je Portugal imao više od 1.000 novozaraženih u 24 sata, što je nivo iz februara, kada je zemlja bila u lockdownu.

Skoro 2,5 miliona od 10 miliona Portugalaca primilo je obje doze vakcina protiv Covida-19.

Nedavni skok broja zaraza dogodio se mjesec dana otkako je Portugal, čiji prihodi snažno ovise o turizmu, otvorio svoja vrata gostima iz Europske unije i Velike Britanije, piše agencija Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...