TAJNA DREVNE KINESKE MEDICINE: Kako jednostavnim pritiskom na određena mjesta zaustaviti bolove i migrene?

Prema teoriji tradicionalne kineske medicine, određene akupunkturne tačke izabrane su upravo stoga što se preko njih učinkovito stimulira sistem tjelesnih meridijana.

  • Zdravlje

  • 22. Jun. 2021  22. Jun. 2021

  • 0

Tako se uravnotežuje yin, yang i qi (chi) organizma, a rezultat je olakšanje tegoba.

Glavno načelo akupresure je da je svaki organ u ljudskom tijelu direktno povezan s određenim tačkama na dlanu i tabanu.

Prijenos energije između tih tačaka i organa teče na recipročan način.

Pritisak na akupunkturnu tačku obično se vrši na dva glavna načina.

Stalnim pritiskanjem: tačka se kontinuirano stimulira tako da se pritisak polako povećava. Slijedi odmor od 4-5 minuta, zatim se postupak nekoliko puta ponavlja.
 

Povremenim pritiskanjem: tačka se stimulira oko 20 sekundi, u pravilnim razmacima od 10 sekundi. Postupak se primjenjuje 4-5 minuta te ponovi za 10 minuta.


Pritisak na tačke obično se izvodi vrhom palca. 

Za dobre rezultate akupresuru bi na obje ruke valjalo provoditi sveukupno oko 20 minuta dnevno.

Osobe koje imaju vanjske ili unutrašnje povrede, neku od bolesti koja zahvata kožu šake, opasnost od tromboze ili ugrađen elektrostimulator srca, moraju akupresuri pristupiti s oprezom.


Masaža prstiju – brza i učinkovita samopomoć kod glavobolje


S obzirom na to da se akupunkturne tačke koje odgovaraju elementu glave, nalaze na prstima, njihovom jednostavnom masažom uklonit ćete razne vrste glavobolje.

Upute

Položite palac na jagodicu prsta druge ruke. 

Masirajte palcem prst (koristeći i snagu šake), izvodeći vijugave pokrete (lijevo - desno) od vrha prsta sve do korijena (dlana ruke). 

Tretirajte cijelu površinu kože, milimetar po milimetar, i ne podižite palac s prsta koji masirate. 

Masažu provodite u intervalima od nekoliko sekundi do više minuta, ovisno o tome kako vam trenutno odgovara i koliko vremena imate na raspolaganju. 

Na isti način tretirajte sve prste lijeve i desne ruke. Po potrebi, akupresuru ponovite nekoliko puta dnevno.

Za brzu pomoć kod glavobolje, spojite sve jagodice prstiju oba dlana i snažno ih međusobno trljajte oko dvije minute.

Imate li glavobolju zbog loše cirkulacije u području vrata, obratite posebnu pažnju na korijen palca i sve strane donjeg dijela palca i kružno ih izmasirajte.

Patite li zbog bolova iz ramenog pojasa, usredotočite se na masažu područja dlana odmah ispod korijena malog prsta te na bočnu stranu dlana ispod tog prsta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...