GRAĐANI RS-a JOŠ VRAĆAJU MILIONE KOJE JE OPLJAČKAO DODIKOV SAVJETNIK: Obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila, ali…

Građani Republike Srpske već godinama otplaćuju kredit od pet miliona maraka koji je uzelo Javno preduzeće (JP) „Nikola Tesla“ za nikad pokrenutu masovnu proizvodnju električnih automobila u Krajini i propalu tekstilnu industriju u Hercegovini, a otplaćivat će ga još najmanje tri godine, jer preostali dug po tom osnovu iznosi 2,1 milion maraka.

  • Ekonomija

  • 22. Jun. 2021  22. Jun. 2021

  • 1

Iz Konsolidovanog izvještaja o izvršenju bužeta Republike Srpske za prošlu godinu vidljivo je da je lani iz budžeta plaćeno 679.517 KM na ime obaveza po osnovu aktivirane garancije za kredit preduzeća „Biteks“ Bileća, ranije „Nikola Tesla“ Banja Luka, piše Capital.ba.

- Na osnovu Odluke Narodne skupštine od 25. aprila 2013. godine, u junu iste godine Vlada je izdala garanciju Republike Srpske za kreditno zaduženje JP „Nikola Tesla“ kod Banke Srpske u iznosu od pet miliona KM. Navedena garancija aktivirana je u julu 2014. godine, a stanje duga sa 31. decembrom 2020. godine iznosi 2,1 milion KM - navedeno je u Konsolidovanom izvještaju koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS koja je počela danas.

U Konsolidovanom izvještaju se još navodi i da se na kontu potraživanja za zatezne kamate u zemlji evidentira potraživanje u iznosu od 1,7 miliona KM, koje se odnosi na zateznu kamatu obračunatu „Biteksu“ zbog neizmirenja obaveza po kreditu za koji je garantovala Republika Srpska.

Dodaje se i da je za dio potraživanja po osnovu ugovorenih i zateznih kamata, koje nisu naplaćena u roku dužem od 12 mjeseci od datuma dospijeća, izvršena korekcija te da su kao nenaplativa klasifikovana potraživanja za kamate obračunate „Biteksu“ u iznosu od 1,3 miliona KM.

Kao ostala kratkoročna potraživanja evidentiran je dug „Biteksa“ u iznosu od 679.517 KM, što je iznos godišnje rate za kredit.

Tu nije kraj stavkama koje se odnose na „Biteks“ u budžetu Republike Srpske pa su tako među spornim ostalim kratkoročnim potraživanjima u zemlji evidentirana potraživanja od „Biteksa“ u iznosu od 3,4 miliona KM.

Podsjećamo, JP „Nikola Tesla” osnovano je 2012. godine s djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila.

Za direktora je imenovan Dragan Vučetić, koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS.

Obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od „Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu“.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla“.

Kako je i šta Vučetić radio, najbolje znaju istražni organi, pod čijom je lupom bio duže vrijeme zbog brojnih malverzacija koje su RS koštale milione maraka.

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je još u junu 2015. godine izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora JP „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1,1 milion KM.

Prema posljednjim informacijama, nalazi se u Njemačkoj, čije državljanstvo ima i nedostupan je domaćim organima gonjenja, o čemu je "Capital" pisao u tekstu „Njemačka odbila da izruči Dragana Vučetića, bivšeg Dodikovog savjetnika“.

Nakon neuspjelog biznisa s elektromobilima, u 2016. godini došlo je do promjene naziva i sjedišta preduzeća, nakon čega posluje kao „Biteks“ Bileća, ali neuspješno. Od 2019. godine blokirani su im računi.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...