ZAEV BIO NA EVROPSKOM PRVENSTVU PA SE VRATIO U SUROVU REALNOST: Bugarska blokirala pristupne pregovore Skoplja s EU...

I to zbog jezika, jer Sofija traži da Sjeverna Makedonija zvanično prizna da njihov jezik ima bugarske korijene i da okonča navodnu antibugarsku retoriku.

  • Regija

  • 23. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 1

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je razočaran što je Bugarska blokirala pristupne pregovore Skoplja sa EU zbog spora oko jezika.

“To je sada problem Evrope. Nisu uspjeli da spriječe da jedna zemlja blokira proces proširenja zbog bilateralnog problema”, rekao je Zaev nakon sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom, prenosi Srna.

Sofija traži da Sjeverna Makedonija zvanično prizna da njihov jezik ima bugarske korijene i da okonča navodnu antibugarsku retoriku.

Skoplje ističe da se ne može razgovarati o njihovom identitetu i jeziku.

Šefovi diplomatija EU jučer su o ovom pitanju razgovarali na sastanku u Luksemburgu, ali nisu uspjeli da postignu saglasnost.

Uspostavljena je komisija sastavljena od historičara iz Sjeverne Makedonije i Bugarske kako bi pokušali da riješe spor, ali do sada nisu pronašli zajednički osnov.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...