VEHABOVIĆ ZA FTV: "Pojam legitimnog predstavljanja ne postoji u Ustavu BiH, Komšić je izabran u..."

"...skladu s Ustavom, dakle legalno."

  • Politika

  • 23. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 3

"Pojam legitimnog predstavljanja ne postoji u Ustavu i tu je što se mene tiče priči kraj", istakao je Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, gostujući u emisiji "Odgovorite ljudima".

"Ono što je izvučeno iz presude Ljubić je ustvari tumačenje Ustavnog suda vezano za legitimno predstavljanje. Gospodin Komšić je izabran u skladu sa Ustavom, dakle legalno. Da li je to legitimno, to je ta zamjena teza, legalno se pokušava zamijeniti riječju legitimno. To nisu dva ista pojma. Legalno je ono što je u skladu sa Ustavom, u skladu sa zakonom i mene kao sudiju samo to zanima. Što se tiče legitimnog, o tome neka političari vode razgovore.

Vidjet ćemo kako će rješenje donijeti, ali ono što znam da im je postavljeno kao domaći zadatak jeste stav 43 iz presude Zornić, a to je da svaki građanin i pripadnik Ostalih mora učestvovati u izbornom procesu na jednakim osnovama i da se ne mogu davati konstitutivnim narodima bilo kakva posebna prava niti garancije.

Na tim osnovama treba tražiti rješenje. Kakvo će to rješenje biti, to zavisi od ljudi koji vode, očigledno neuspješno, ovu zemlju, kad se govori o tom segmentu eventualnog napretka u provođenju tih demokratskih reformi jer, prema presudama Evropskog suda, BiH još uvijek nije demokratska država.

Moj komentar je kako bi i bila kada građani nisu prepoznati kao osnovna snaga koja je motor svake demokratije i bez građana demokratija ne postoji. A ono za šta se ove političke partije zalažu je ustvari, ne demokratija, već etnokratija, da svako na teritoriji na kojoj je većina vlada svim onim koji su u manjini, pa bilo da se radi o konstitutivnim narodima, bilo da se radi o građanima ili Ostalim, potpuno je nebitno. Bitno je da se ima teritorija i da se tu vrši aposlutna vlast.

Dakle, problem se nalazi u glavama jer očigledno u nekim glavama nije sazrelo šta je značenje pojma demokratije. Demokratije nema bez građana."

(Federalna.ba) 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...