NEPRIMJEĆENA PROVOKACIJA NA STADIONU U NJEMAČKOJ: Fanatizovani navijači Mađarske izvjesili provokativnu zastavu koja uznemirava Hrvate (FOTO)

Ova provokativna zastava nije upućena direktno domaćinima pa je vjerovatno zbog toga i ostala neprimijećena od organizatora utakmice. Ipak, ova nacionalistička simbolika izaziva veliko uznemirenje u nama susjednim zemljama, posebno u Hrvatskoj. 

  • Sport

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 5

Sinoć su u posljednjem kolu grupe F Evropskog prvenstva snage odmjerili Njemačka i Mađarska. Izglasavanja u mađarskom parlamentu amandmana na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina podiglo je tenzije pred ovu utakmicu. Pored javnog promoviranja "duginih boja" od igrača, medija i organizatora utakmice, uslijedio i upad na teren navijača sa zastavom "duginih boja" pred početak utakmice. 

Ove tenzije i incidenti zasjenili su jedan drugi incident, koji su, doduše, napravili navijači Mađarske. Naime, na jednom od redova tribina bila je obješena zastava koja simbolizira "Veliku Mađarsku".

Screenshot/Sportklub

Naravno, ova provokativna zastava nije upućena direktno domaćinima pa je vjerovatno zbog toga i ostala neprimijećena od organizatora utakmice. Ipak, ova nacionalistička simbolika izaziva veliko uznemirenje u nama susjednim zemljama, posebno u Hrvatskoj. 

"Velika Mađarska" obuhvata najveći dio današnje Hrvatske (izuzev Dalmacije). U dva navrata u prošloj godini predsjednik Mađarske Viktor Orban je "promovisao" kartu "Velike Mađarske", što je izazvalo burne reakcije hrvatskog političkog vrha. 

Kao što je poznato, Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svjetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija. Od tada pa do danas, u Mađarskoj se na razne načine u političkom i društvenom životu održava ideja o stvaranju "Velike Mađarske".

Koje teritorije susjednih zemalja se podrazumijevaju pod pojmom "Velike Mađarske", pogledajte na ovoj mapi:

(SB)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...