NEVJEROVATNO OTKRIĆE U TURSKOJ: U grobnici staroj više od 2.000 godina pronađen čudni predmet koji je iznenadio sve…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Aizanoi, drevni grad smješten na području zapadne turske provincije Kütahye.

Taj se grad od 2012. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. U blizini ruševina Zeusovog hrama, nekada glavnog svetišta u regiji, nedavno je tokom istraživanja grobnice stare 2.200 godina pronađen neobičan predmet.

Riječ je o glinenoj bočici s masnim ostacima, koje su naučnici identificirali kao kremu za oči. Voditeljica iskopavanja Elif Özer objasnila je da se krema, poznata pod grčkim nazivom lykion, u antici koristila za liječenje suhoće očiju.

“Iz historijskih izvora znamo da su ovakve pomade koristili vojnici. Kako je pronađena u grobu mlađeg muškarca, pretpostavljamo da su posmrtni ostaci pripadali upravo čovjeku te profesije. Porodica je kremu najvjerovatnije položila s njime u grob, vjerujući kako će je koristiti i na onome svijetu”, ispričala je naučnica.

Bilo kako bilo, neobično otkriće iz Turske i danas je predmet rasprava u naučnim krugovima…

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...