REVIZORSKI IZVJEŠTAJ OTKRIO: U godini korone, u Parlamentarnoj skupštini BiH se više JELO, PILO I ZARAĐIVALO

Sve to se dešavalo u godini pandemije, kada je cijela BiH bila zaključana, a parlamentarci odlazili na posao manje nego ikad.

  • Mini market

  • 24. Jun. 2021  24. Jun. 2021

  • 0

Za bruto plate i naknade u Parlamentarnoj skupštini BiH prošle godine isplaćeno je 740.000 KM više nego 2019., za jelo i piće 13 odsto više, a poslanik Jakov Galić upisao se na spisak onih koji su otišli u penziju, uzeli otpremninu i ponovo se vratili na posao.

Sve to se dešavalo u godini pandemije, kada je cijela BiH bila zaključana, a parlamentarci odlazili na posao manje nego ikad.

Prema revizorskom izvještaju PSBiH za 2020. godinu, bruto plate i naknade na kraju godine koštale su 10.064.911 KM i veće su u odnosu na prethodnu godinu za 740.932 KM, što je posljedica većeg broja zaposlenih. Budžetom za 2020. planirano je 230 zaposlenih, a 31. decembra u PSBiH bilo ih je 228.

Parlamentarna skupština na raspolaganju ima 13 službenih vozila. Krajem godine, dva vozila su prodata putem javne licitacije za 28.571 KM. Istovremeno, za tri nova automobila plaćeno je čak 329.175 KM sa PDV-om. Kupljene su tri BMW „petice“, konkretno 530 XD.

Tokom nabavke, stigle su dvije ponude, od kojih su obje, tvrde revizori, imale istu računsku grešku – u koloni „Jedinična cijena sa PDV-om i popustom“ upisana je jedinična cijena koja, pomnožena s količinom, daje ukupnu vrijednost. Također, u okviru ponude izabranog ponuđača uopšte nije upisan tip, odnosno model ponuđenog vozila, kako je to traženo u dokumentaciji, što znači da je prisutna dilema šta je konkretno ponuđeno i da li udovoljava uslovima traženim u dokumentu o nabavci. Ipak, tokom postupka nabavke nije bilo izjavljenih žalbi i na kraju su automobili kupljeni od Autocentra „Tomić“ iz Mostara.

U 2020. dvije osobe u PSBiH su otišle u penziju – državni službenik i poslanik Predstavničkog doma. Prvi je dobio otpremninu od 8.805 KM, a drugi 28.998 KM, odnosno u visini šest ostvarenih neto plata.

– Postupcima revizije utvrdili smo da je ove godine nastavljena praksa ponovnog aktiviranja statusa profesionalnog poslanika nakon stjecanja uslova za odlazak u penziju. U praksi to znači da je poslanik koji je imao puni radnopravni odnos, uz prekid radnog odnosa od tri dana (prema podacima obrasca prijave-odjave iz Poreske uprave RS) isplaćena otpremnina u iznosu od 28.998 KM te je istom ponovo aktiviran radnopravni status u Parlamentarnoj skupštini BiH u istom mjesecu, odnosno nakon tri dana – piše u izvještaju.

Ime nije navedeno, ali je poznato da se radi o poslaniku Socijalističke partije Jakovu Galiću.

Ukupni troškovi reprezentacije PSBiH na kraju godine bili su 61.445 KM i za 13 odsto su veći u odnosu na prethodnu godinu. Najviše imaju pravo da potroše članovi kolegija oba doma PSBiH (njih šestoro), po 6.000 KM godišnje.

– Uvidom u određene račune interne i eksterne reprezentacije ponovo se nismo uvjerili da su pojedini korisnici u okviru dozvoljenih limita koristili usluge hrane i pića s jasnim povodom i obrazloženjima nastanka troška, što u pitanje dovodi samu svrhu reprezentacije i načelo transparentnosti – upozorili su revizori.

GALIĆ: DA SAM ZNAO…

Jakov Galić kaže da se čudi što se oko njegovog poteza „napravila tolika fama, kao da je učinjen nekakav zločin“.

– Da sam znao da će se oko toga napraviti tako nešto, možda to nikad ne bih uzeo. Ali, kada bolje razmislim, bolje je što sam to učinio, jer sam većinu novca poklonio tamo gdje sam mislio da je potrebno. Neka dođe ko hoće, daću mu sve podatke, ali pod uslovom da se o tome ne priča. Sve drugo bilo bi bljutavo. Da nisam uzeo otpremninu, šta mislite gdje bi to završilo? Mislite da bi završilo tamo gdje bi možda bilo najbolje? Ne bi sigurno, pojedeno bi bilo na neki način. Vidite i sami na koje načine država postupa. Ne mislim da sam išta pogriješio, to mi pripada po zakonu – kaže Galić za "Srpskainfo".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...