DAVOR DRAGIČEVIĆ INSISTIRA: "Ubistvo moga sina moraju riješiti organi BiH, a ne Republike Srpske, zbog..."

"Ova odluka pokazuje da entitetske vlasti nisu u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima vodile istragu o ubistvu mog sina."

  • Vijesti

  • 24. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 0

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kazao je kako je presuda Ustavnog suda historijska kako za njega i porodicu, tako i za grupu ‘Pravda za Davida’. "Ovim se jasno potvrđuje da su entitetske vlasti Republike Srpske stale na stranu ubica i zločinaca i ugrozili moje pravo na život, slobodu izražavanja mojih stavova, također, i svih ostalih koji su stali iza mene", dodao je.

Sud je u presudi utvrdio da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banjlauke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Apelaciju koja je uvažena podnio je prije dvije godine advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

Ustavni sud donio je presudu kojom je utvrđena povreda osnovnog ljudskog prava, prava na život. Zbog čega je značajna ova presuda?

Dragičević: Mislim da su ovom odlukom Ustavnog suda po apelaciji konačno otvorena sva vrata koja su bila zatvorena Tužilaštvu BiH, na čelu sa glavnom tužiteljkom, gospođom Gordanom Tadić. Da ima otvorene ruke da se istraži organizovano ubistvo mog sina.

Nadam se da će ova presuda doprinijeti ljudima koji su uz mene da se osjećaju malo lakše, da prodišu. Ovo je potvrda da su bili progonjeni, šikanirani, maltretirani i to od strane institucija koje su trebale stati u zaštitu njihovog prava na život, slobodu govora, slobodu kretanja i slobodu izražavanja.

Dragičević: Entitetske vlasti vodile svoju istragu

Rekli ste da ova odluka otvara sva vrata Tužilaštvu BiH u ovom slučaju. Na koji način, i koliko odluka Ustavnog suda može ubrzati istragu i proces koji se vodi u slučaju ubistva vašeg sina?

Dragičević: Naravno da može, zato što ova odluka pokazuje da entitetske vlasti nisu u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima vodile istragu o ubistvu mog sina. Da uopšte ne vode istragu za organizovano ubistvo mog djeteta, nego vode svoju istragu, sa ciljem zaštite nalogodavaca i ubica Davida Dragičevića.

Nadam se da će uskoro Tužilaštvo BiH pokrenuti određene korake, kao u slučaju Dženan Memić, ali za sada ne bih više detalja iznosio u javnost. Ovaj predmet ne može završiti entitetska vlast, to mora završiti Tužilaštvo BiH i Sud BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo je u aprilu predmete u slučaju Dragičević od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske. Rekli ste da imate određene informacije. Kako napreduje istraga i kada se mogu očekivati prvi rezultati?

Dragičević: Ljudi koji rade na mom predmetu u Tužilaštvu BiH imaju moje puno povjerenje, tako da više nekih pojedinosti ne bih iznosio. Iznosio sam ih već više od tri godine što se tiče tužilaštava u Banjaluci i entitetu.

I vidite dokle je to sve dovelo – do prijava protiv mene, do prijava protiv grupe “Pravda za Davida”, mog nasilnog protjerivanja iz Banjaluke. Dovelo je i do mnogobrojnih sudskih procesa protiv pripadnika grupe “Pravda za Davida”, koji su stali za istinu i pravdu, ali sve i jedan sudski proces je završio u našu korist. Tako će, naravno, biti i u budućnosti.

Uskoro očekujem odlučne korake Tužilaštva BiH, s napomenom da Tužilaštvo BiH istragu radi za organizovani kriminal.

Kao što je moj advokat Ifet Feraget rekao, samo istragom o istrazi možemo doći do svih onih koji su se drznuli da štite ubice i zločince, da dođemo do nalogodavaca i ubica mog sina Davida.

Nadam se da će biti uskoro, kao i sa slučajem Dženan Memić. Ova dva slučaja će preokrenuti cjelokupnu situaciju, kako u državi, tako u tužilaštvima Bosne i Hercegovine, u čitavom pravosudnom sistemu.

Vrijeme je da dođe pravda za Dženana i Davida, i za sve nas.

Čime ste bili nezadovoljni kada je riječ o procesima koji su vođeni pred tužilaštvima u Republici Srpskoj?

Dragičević: Nema čim nisam bio nezadovoljan. Vidjeli ste, svi oni koji su bili duboko involvirani u otmicu, idem prvo na otmicu, pa silovanje, mučenje i ubistvo mog sina, su uznapredovali, od najviših funkcionera MUP-a RS, tužilaštva, tako i ostalih.

Vidjeli ste i mediji kako su se ponijeli prema ovom slučaju, vladajući mediji, način na koji su opstruisali sve moguće, način na koji su stavljali mete na čelo, kako meni, tako i svim ljudima koji su me podržavali.

Na kraju krajeva, vidite i sto pedeset sudskih procesa koji se vode protiv građana Republike Srpske koji su stali zajedno sa mnom, samo da tražimo istinu i pravdu za moje dijete.

Ovom odlukom Ustavnog suda otvaraju se vrata za tužbu protiv entitetske vlasti. To će sigurno biti, ali mi nije prioritet. Prvo da se istraži i da se procesuiraju svi koji su učestvovali u ubistvu mog djeteta i da budu osuđeni na adekvatne zatvorske kazne.

Javno govorite da znate i imate dokaze o počiniocima ubistva vašeg sina, kao i o onima koji su sve zataškavali. Da li ste te dokaze i saznanja predstavili Tužilaštvu BiH?

Dragičević: Ja još nisam iznio svoja saznanja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nadam se da ću to zajedno, sa svojim advokatom, Ifetom Feragetom uskoro moći.

Niti je na meni, niti na gospodinu Feragetu da više govorimo imena i nećemo govoriti. To je sad sve na Tužilaštvu BiH, potkrijepljeno dokazima, isto kao u slučaju Memić. Konstrukcije tužilaštva u Banjaluci, okružnog i republičkog, meni ne trebaju.

Opširnije na portalu RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...