RAMIZ SALKIĆ ZA “SB” O NAPADIMA NA BiH: "Vučić je učestvovao u ratu u BiH i on drži svoj narod zarobljenim u okovima kolektivne odgovornosti, najbolje bi bilo kada bi on poveo..."

- Entitet RS u Bosni i Hercegovini, bez obzira što nepravedno nosi naziv samo po srpskom narodu i diskriminira sve druge građane, nije vlasništvo Srba i Milorada Dodika...

  • Vijesti

  • 24. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 3

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i smijenila ministra pravosuđa zbog izjave da se genocid nije dogodio. Delegacija Crne Gore je najavila dolazak 11. jula u Srebrenicu kada će biti obilježena 26. godišnjica genocida u ovom bh. gradu. O ovoj posjeti koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da treba zabraniti, ali i o drugim temama, za “Slobodnu Bosnu” je govorio potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Nakon što je Dodik rekao da"poslanici iz Skupštine Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici nisu dobrodošli u RS", odgovorili ste "Entitet RS u Bosni i Hercegovini nije vlasništvo srpskog naroda, niti Milorada Dodika." Šta mislite može li Dodik ili neko drugi spriječiti dolazak delegacije Crne Gore u Srebrenicu 11. jula?

Entitet RS u Bosni i Hercegovini, bez obzira što nepravedno nosi naziv samo po srpskom narodu i diskriminira sve druge građane, nije vlasništvo Srba i Milorada Dodika. Dodik nema nikakve mehanizme da spriječi dolazak parlamentarne delegacije iz Crne Gore. Ako bi vlasti entiteta poduzele neke nasilne akcije to bi bilo kršenje ustava i zakona. Ti ljudi su dobrodošli u Srebrenicu kao i svi drugi koji su na strani istine i pravde, a nisu na strani presuđenih ratnih zločinaca.

Vijest da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici je odjeknula u zemljama regiona, dosta oprečnih reakcija je izazvala. Izdvojićemo Aleksandra Vučića koji je  rekao da je "potpuno jasno" da je Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament "protiv vitalnih interesa srpskog naroda". Kako ste primili ovu informaciju, te kako komentarišete izjavu predsjednika Srbije?

Ovu izjavu razumijem na način da je širenje neistina vitalni nacionalni interes onih koji predvode srpski narod. Razumijem je na način da je negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca vitalni nacionalni interes vođa srpskog naroda. Vučić i njemu slični danas drže zarobljenim svoj narod u okovima kolektivne odgovornosti za počinjeni, dokazani i presuđeni genocid. Čitav civilizirani svjet priznaje sudske presude i osuđuje one koji su počinili genocid samo političke vođe iz reda srpskog naroda vode dublje u ambis svoj narod i udaljavaju ga od civiliziranog svjeta. Dobro bi bilo za čitav region kada bi Vučić poveo Srbiju putem katarze. Vidjeli smo neka pokajnička svjedočenja nekih koji su učestovali u zločinima u našoj domovini čime su dali doprinos dokazivanju genocida. Vučić je bio tokom  ratu u Bosni i Hercegovini ali to ne znači da izražavanjem kajanja i vođenjem svoje zemlje putem katarze ne može pokazati da se promjenio.

S druge strane, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kaže da Srbija treba pokazati političku volju za ispunjavanje kriterija te posvećenost europskim integracijama, u  pravcu vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, saradnju sa međunarodnim kaznenim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, itd.? Očekivano?

Evropska unija već duže vrijeme toleriše negiranje presuđenog genocida od strane Srbije i činjenicu da je Srbija sigurna zemlja za mnogobrojne osumnjičene ratne zločince. Ovakva praksa bi se trebala prekinuti, jer tolerantan odnos njih će motivisati da to čine sa pojačanim intenzitetom. Uvijek treba imati u vidu da je Srbija osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Ovakve poruke iz Hrvatske  su ohrabrujuće posebno ako imamo u vidu neke ranije poruke iz Hrvatske u slučajevima presuda vođama tzv Herceg- Bosne za udruženi zločinački poduhvat.

Također  su prisutna negodovanja u RS-u i Srbiji vezano za namjeru ministrice  Bisere Turković da u sjedištu UN-a u New Yorku organizira izložbu o Srebrenici. Zoran Tegeltija izjavio je da je inicijativa Turković jedna u nizu nepotrebnih inicijativa. Vaš komentar?

Mi koji zagovaramo poštivanje sudskih presuda, istinu i pravdu trebamo da činimo sve što je potrebno u tom pravcu ne osvrćući se previše na reakcije onih koji negiraju genocid, nagrađuju i veličaju presuđene ratne zločince.

Istina nema pravo i neće posustati pred lažima, bez obzira koliko se one agresivno pokušavale nametati i širiti u javnom prostoru. Izložba o Srebrenici, podsjećanje na Srebrenicu i genocid kojeg je počinila vojska i dijelovi policije pobunjenih bosanskih Srba, pod političkim vodstvom zločinca Karadžića i komandom zločinca Mladića, obaveza je civiliziranog svijeta radi prevencije budućeg genocida. Inicijativa ministrice Turkoviću je dobra i treba biti realizirana upravo u UN-u, jer i oni nose odgovornost što nisu zaštitili stanovnike „sigurne zone“, a to su morali učiniti.

Približavamo se 11. julu, objavljen je program obilježavanja genocida u Srebrenici. Ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava. Kako Vi lično doživljavate ovaj datum?

Vjerujem da se velika većina građana naše zemlje tog 11. jula ne osjeća dobro i sa velikom tugom se prisjeća 11. jula 1995. godine i počinjenog genocida nad Bošnjacima Podrinja. Mi koji živimo na ovom prostoru sa posebnim osjećajem dočekujemo 11. juli i sve ono što se dešava kroz program obilježavanja. To su dani kada je tuga i bol posebno prisutna u bošnjačkim kućama u Podrinju. Iznova se prolazi kroz sve sa željom da se nikad ne zaboravi počinjeni genocid i nadom da se nikad više neće ponoviti. Veliko je ohrabrenje i podrška našem narodu tih dana prisustvo prijatelja iz cijelog svijeta. To ulijeva nadu da nismo sam u našoj boli.

Razgovarala: Sanela GOJAK

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...