PLENKOVIĆ JEDNO, ČINJENICE DRUGO: Kako su glasali članovi EPP-a za izvještaj o BiH

Prema tvrdnji Plenkovića, svi parlamentarci Evropske narodne stranke (EPP), među kojima su i HDZ-ovci, bili su za amandmane u kojima se ubacuje i pojam "konstitutivni narodi".

  • Politika

  • 24. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 1

Evropski parlamentarci danas su usvojili izvještaj odnosno Rezoluciju o Bosni i Hercegovini. Nakon što su izlistani pojedinačni glasovi postalo je jasno da hrvatski premijer Andrej Plenković danas nije iznio tačne podatke kada je u pitanju (ne)podrška Evropske narodne stranke.

Naime, prema tvrdnji Plenkovića svi parlamentarci Evropske narodne stranke (EPP) među kojima su i HDZ-ovci su bili za amandmane u kojima se ubacuje i pojam "konstitutivni narodi".

Govoreći o potrebi da se u izvještaj ubaci pojam "konstitutivni narodi", Plenković je izjavio da je od izvjestioca Evropskog parlamenta Paola Rangela "saznao" da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali, zeleni i da se čini da i socijalisti nisu skloni tome.

Glasovi (PPE) protiv i suzdržaniGlasovi (PPE) protiv i suzdržani

"Možemo reći da su EPP i HDZ bili za, a ostale političke skupine su bile protiv", rekao je Plenković.

Ipak, rezultat glasanja je pokazao da je čak 141 zastupnik iz EPP-a danas je digao ruku za usvajanje izvještaja o BiH.

Suzdržano je bilo 14 zastupnika, a protiv pet su bili članovi hrvatske delegacije unutar EPP-a (Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko) te Hildegard Bentele.

Logički, ukoliko je kompletan EPP, kako Plenković tvrdi, bio za amandman o "konstitutivnim narodima", kako onda da su gotovo svi EPP-ovci glasali za izvještaj koji u sebi nije sadržavao sporni amandman. To nam govori da su članovi Evropske narodne stranke, osim HDZ-ovaca, glasali za suštinu, a ne za interese pojedinih političkih stranaka.

 Glasovi (PPE) za izvještajGlasovi (PPE) za izvještaj

Iz Kluba HDZ-EPP su saopćili da su svi zastupnici EPP-a podržali amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode, ali ti amandmani su odbačeni. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasao samo jedan kolega iz Kluba Renew, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...