ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI S LICA MJESTA: Tornado do temelja poharao dijelove Češke, stotinjak ljudi povrijeđeno, pogledajte šta je ostalo iza nezapamćenog nevremena...

Tornado koji je u četvrtak zahvatio nekoliko gradova i sela na jugoistoku Češke, rušio je kuće do temelja i povrijedio najmanje stotinjak ljudi, rekli su spasioci i policija.

  • Svijet

  • 25. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 0

”Procjenjujemo da je povrijeđeno od 100 do 150 ljudi, među njima djeca i stariji”, rekla je na češkoj televiziji glasnogovornica spasilačke službe Michaela Bothova.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je da bi moglo biti mrtvih, istaknuvši da je u toku potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama.

”Svi raspoloživi spasioci su mobilizirani i na putu su u okrug Hodonjin, gdje je tornado pogodio više općina”, napisao je Hamaček na Twitteru.

Vlada razmišlja o mobilizaciji vojske bude li trebalo, rekao je. Očekuje se dolazak austrijskih i slovačkih spasilačkih služba koje će pomoći češkima.

U Hodonjinu, gradu na granici sa Slovačkom, oštećenja je pretrpio dom za penzionere.

Na videosnimcima koji kruže društvenim mrežama, mogu se vidjeti uništene zgrade, iščupano drveće i požari.

Češka novinska agencija prenosi izjavu načelnika Hruškyja o tome da je tornado sravnio sa zemljom pola mjesta.

Deseci povrijeđenih primljeni su u bolnicu u Hodonjinu nakon prolaska tornada, koji je usto prevrnuo autobus, rekao je isti izvor. 

 SlikaFoto: Radek Mica/AFP SlikaFoto: Radek Mica/AFP  SlikaFoto: Radek Mica/AFP SlikaFoto: Radek Mica/AFP 

Silovita oluja kakva se godinama ne pamti u Češkoj pogodila je južni dio te centralnoeuropske države i iza sebe ostavila pustoš i najmanje 150 povrijeđenih. Kako izvještava agencija Reuters, nevrijeme je u četvrtak navečer zahvatilo pogranično područje s Austrijom, a nekoliko sela je gotovo sravnjeno sa zemljom nakon što ih je poharao tornado, koji je razvijao brzine od 267 do čak 322 kilometra na sat.

Najteže je stradao gradić Hodonjin, 270 kilometara jugoistočno od Praga, u kojem je ogromna oštećenja pretrpio jedan dom penzionera, a snažan vjetar je prevrnuo autobus. Stručnjaci procjenjuju da je tornado koji ga je poharao, vjerovatno bio najjači zabilježen u savremenoj historiji Češke, a svakako je bio prvi tornado u posljednjih nekoliko godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...