SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Windows 11 i službeno predstavljen, evo šta je sve novo, kada stiže i kome će biti BESPLATAN

Nakon šest godina, Microsoft je predstavio novu verziju svog operativnog sistema Windows - Windows 11.

  • HiTec

  • 25. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 0

U Microsoftu su istaknuli kako su maksimalno pojednostavili dizajn i korisničko iskustvo kako bi potaknuli produktivnost i kreativnost. Tako je dugme Start prebačeno u centar ekrana, a većina prečica koja se pojavljuje vezana je uz pohranu u oblaku i Microsoft 365.

Windows 11 uključuju brojne opcije koje su namijenjene poslovnim korisnicima koji koriste svoj računar za svakodnevni rad u kompaniji, ali imaju potrebu i da budu mobilni. Tako je olakšan rad u nekoliko prozora, odnosno aplikacija istovremeno kroz Snap Layouts, Snap Groups i Desktop. Korisnici će moći stvoriti i različite desktop ekrane za različite potrebe - posao, igranje, školu ili, jednostavno, kućne potrebe.

Tako će Microsoftov alat za saradnju Teams, odnosno njegov chat, biti direktno uključen u operativni sistem, što će mnoge, vjerovatno, potaknuti da koriste taj sistem za komunikaciju s kolegama, umjesto popularnog Slacka.

U Microsoftu su vodili računa i o gamerima, koji će s novom verzijom operativnog sistema imati bolje performanse za igranje videoigara i aplikaciju namijenjenu za Microsoftov servis za igranje Xbox.

U Microsoftu su posebnu pažnju posvetili i organizaciji informacija koje su korisnicima potrebne na dnevnoj bazi. Tako će Widgets dobiti AI pojačanje, koje će detektirati koje informacije korisnik treba svakodnevno i organizirati ih tako da mu budu nadohvat ruke. Kako ističu, korisnici će kroz personalizirani zid s informacijama moći vidjeti kakva je vremenska prognoza, šta ih još čeka na listi sa zadacima (To do), ali i dobiti kratke informacije o najnovijim vijestima.

Kako je istaknuto na predstavljanju, Windows 11 na tržištu će se naći do kraja ove godine i uključivat će potpuno novu trgovinu aplikacijama Windows Store, koja će developerima omogućiti korištenje vlastitog sistema naplate unutar aplikacije, zbog čega oni neće morati plaćati naknadu Microsoftu.

Osim toga, korisnici će u Windows Storeu moći pronaći i Android aplikacije i koristiti ih na svom računaru.

Kako su istaknuli iz Microsofta, dio korisnika koji koriste Windows 10, imat će priliku besplatno prijeći na novi operativni sistem. Ističu kako će prelazak na novi operativni sistem biti izuzetno jednostavan - "kao da ažurirate svoje Windowse", a prelazak će započeti krajem godine i trajati tokom 2022. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...