HRVATSKA EUROPARLAMENTARKA ŽELJANA ZOVKO RAZOČARANA: "Zeleni i lijevi nisu u stanju prepoznati realnost u BiH" (VIDEO)

Kako kaže Zovko, ova rezolucija sadrži zahtjeve za promjenu Izbornog zakona, uvažavajući sve presude Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova.

  • Mini market

  • 25. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 6

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko komentirala je jučer usvojeni tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku BiH u 2019. i 2020. godini i neuvrštavanje amandmana o konstitutivnosti naroda u BiH.

Zovko je kazala da su neki, poput (Evropske pučke stranke EPP) prepoznali zahtjeve hrvatske delegacije i apsolutnom većinom glasali za amandman koji je uložen kako bi ovaj, kako kaže, izuzetno bitan element, koji oslikava realnosti i osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma, bio prepoznat.

"To isto nije postignuto u drugim krugovima zbog velikog pritiska zelene i llijeve grupacije, koja, jednostavno, nije u stanju prepoznati realnost same BiH. Hrvatska delegacija je glasala protiv ove rezolucije, jer smatramo da ne odražava realnost. Premda, rezolucija kao takva, ugradila je najveći broj amandmana koje smo uložili, među kojima je i mostarski sporazum koji predstavlja princip legitimnog predstavljanja", kazala je Zovko, prenosi Klix.ba.

Kako kaže Zovko, ova rezolucija sadrži zahtjeve za promjenom Izbornog zakona uvažavajući sve presude Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova.

"Odražava potrebu inkluzivnosti, u ovom trenutku to se podrazumijeva kao konstitutivna prava tri naroda. Drago mi je da su se o BiH u EU počele čitati rezolucije s velikom pozornošću i nadam se da će se konačno razviti jedna malo veća debata među čitavim spektrom bh. društva. U međuvremenu, pozdravljam koliko cijenimo napore svih učesnika na terenu kako bi BiH konačno reformirala svoje izborno zakonodavstvo uz principe legitimnog predstavljanja, što je naglašeno u pismu državnog trajnika SAD-a Blinkena."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...