PROFESOR ZORAN PUSIĆ: "Debakl hrvatske diplomatije, HDZ je nanio veliku štetu Hrvatima u BiH"

"Među većinom zemalja članica EU, a i u novoj politici u SAD-u, postoji volja da se procesi u BiH pokrenu naprijed, jer su naprosto iscrpljujući zbog Daytonskog sporazuma od prije 25,5 godina koji apsolutno jeste bio koristan, ali i umijeće mogućeg", govori Pusić.

  • Politika

  • 25. Jun. 2021  25. Jun. 2021

  • 8

Debakl hrvatske diplomatije - ovim je riječima dugogodišnji aktivist za ljudska prava i zagrebački profesor Zoran Pusić okarakterisao neuspjele pokušaje hrvatskih europarlamentaraca da amandmanima u konačni tekst Rezolucije o BiH uvrste koncept konstitutivnih naroda.

"Drago mi je da je Evropski parlament odbio te amandmane i Rezoluciju o BiH izglasao u ovakvom obliku. Bio je to znak Hrvatskoj da, po mišljenju većine, ti amandmani nisu na korist cjelovitosti, modernom razvoju BiH i njenom putu ka evropskim integracijama", rekao je Pusić.

On smatra i da je glasanje u Evropskom parlamentu pokazalo da većina evropskih zemalja smatra kako je stvarna politika Hrvatske prema BiH u nesuglasju s njenim deklariranim stavovima i da su to zapravo samo fraze. Stoga se lako može doći do zaključka, dodaje Pusić, da se ti amandmani kose s deklarativnim hrvatskim zalaganjem da pomogne BiH u njenim eurointegracijskim procesima.

"Među većinom zemalja članica EU, a i u novoj politici u SAD-u, postoji volja da se procesi u BiH pokrenu naprijed, jer su naprosto iscrpljujući zbog Daytonskog sporazuma od prije 25,5 godina koji apsolutno jeste bio koristan, ali i umijeće mogućeg", govori Pusić.

U tom sporazumu, napominje, neke stvari pokazale su se nepovoljnim za razvijanje jedne građanske države u kojoj bi važili principi koji važe i u EU.

- Vi se ni u jednoj evropskoj zemlji ne možete zalagati za takve stvari za koje se zalažu neki političari iz Hrvatske, a čiji glasnogovornik je ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, cijeni Pusić.

Ozbiljnim problemom Hrvatske ocijenio je to što njeno Ministarstvo vanjskih poslova, po odluci Vlade, naginje tendencijama koje opasno ugrožavaju samu suštinu EU.

"Ministar Radman, bez najave i maltene privatno dođe u Stolac i u njemu govori o Bleiburgu i bleiburškim žrtvama, uopće ne razmišljajući o tome kako je to gotovo nepristojno obzirom na sve ono šta se u Stocu događalo 1992. I to samo može dalje dijeliti ljude i poticati nekakve stare mržnje, a uz to je naprosto i potpuno neprimjereno", konstatuje Pusić.

Neuspjehom hrvatske diplomatije ocijenio je činjenicu da su u samo desetak dana juna Evropski parlament i NATO savez srušili godine lobiranja hrvatske diplomatije da u svaki pokušaj reformi u BiH ubace koncept konstitutivnih naroda.

"Ako vi u međunarodnim institucijama, čiji ste dio, pokušavate nešto proturiti, i to vam ne prođe, onda je to sigurno vaš neuspjeh. Namjera je većine evropskih zemalja da pomognu BiH u njenim evropskim integracijama, a to ti amandmani naprosto ne čine", potcrtava Pusić.

Naglašava da ovakav ishod glasanja u Evropskom parlamentu zasigurno nije išao na ruku ni lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

"Svima je jasno da je HDZ-ovska politika u posljednjih 30-ak godina nanijela velike štete Hrvatima u BiH miješanjem njihove etničke pripadnosti i političkog opredjeljenja. Mislim da takvu politiku prepoznaje i Evropa i da ju se treba promijeniti u interesu Hrvatske, ali i Hrvata u BiH - kako njihovu etničku i kulturnu pripadnost više niko ne bi dovodio u pitanje i miješao ju s njihovim političkim identitetom", zaključuje Pusić.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...