"OVO JE OZBILJAN PROBLEM": Angela Merkel zabrinuta zbog onog što se događa u Mađarskoj...

Budimpeštu zbog zakona vjerovatno čeka pravni proces Evropske komisije.

  • Svijet

  • 26. Jun. 2021  

  • 2

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako mađarska vizija budućnosti Evropske unije predstavlja „ozbiljan problem“ jer se značajno razlikuje od drugih članica.

„Svakako postoje vrlo duboko ukorijenjene različite koncepcije i to vidimo kad promatramo mađarske stavove o budućnosti Evropske unije“, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka na vrhu obilježenog sporom između Mađarske i drugih članica evropskog saveza.

Na primjer, prijedlozi Budimpešte za novopokrenutu Konferenciju o budućnosti Evrope – inicijativu koja bi trebala dati nove ideje za reformu institucija Unije u nadolazećim godinama – već su „daleko od onih koje bih ja dala“, rekla je njemačka kancelarka, prenosi Hina.

Mađarski premijer Viktor Orban prošle je sedmice rekao da želi smanjivanje ovlasti Evropskog parlamenta.

„U tom pogledu već imamo ozbiljan problem“, upozorila je Merkel.

Ona je to rekla nakon napete i emocionalne rasprave u četvrtak navečer, potaknute novim zakonom u Mađarskoj kojeg više od pola EU smatra diskriminatornim i protivnim osnovnim evropskim vrijednostima, prenosi agencija dpa.

Sporni zakon

Tim se zakonom, između ostalog, ograničava pristup mladih sadržaju s LGBTQ pitanjima.

Merkel je kazala kako su razgovori provedeni s više „dubine i iskrenosti“ nego bilo koji dosadašnji susret 27 čelnika. „Ta rasprava još nije gotova, naravno“, dodala je.

Budimpeštu zbog zakona vjerovatno čeka pravni proces Evropske komisije.

Predsjednica te institucije Ursula von der Leyen u petak je rekla kako je većina učesnika sastanka na vrhu jasno izrazila da mađarski zakon krši osnovne vrijednosti poput jednakosti, dostojanstva i slobode.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...