PORTAL "ISTRAGA" OTKRIVA; NA POMOLU VELIKA PREVARA AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU FBIH: Kvadrat rudničkog hotela na Jadranu prodaju za 540 maraka

Zamjenik direktora Agencije za privatizaciju Drago Vrbić angažovao vještaka iz Kiseljaka koji je procijenio da rudarsko odmaralište Đuro Salaj u mjestu Gradac na obalama Jadranskom mora u Hrvatskoj vrijedi svega 3,1 milion eura. Prema izračunu vještaka - kvadrat hotelskog kompleksa košta 540 maraka, dok je vrijednost zemljišta procijenio na 500 maraka.

  • Ekonomija

  • 26. Jun. 2021  26. Jun. 2021

  • 7

Ako pitate vještaka Zorana Markovića iz Kiseljaka, jedan kvadratni metar  građevinskog zemljišta u mjestu Gradac, tik uz obalu Jadranskog mora u Hrvatskoj, vrijedi svega 500 maraka. A kvadrat izgrađenog hotelskog objekta”Đuro Salaj” –  540 maraka, piše Istraga.ba.

“Na temelju prednjeg opisa nekretnina i izračuna vrijednosti za nekretninu, koju predstavlja izgrađeni objekat – hotel, sa vanjskim uređenjem i zemljištem koje je izgrađen, procjenjuje se tržišna vrijednost, na dan 25.5.2021. godine, u ukupnom iznosu od 3,1 milion eura”, naveo je vještak Marković koji je svoj posao obavio po nalogu Agencije za privatizaciju Federacije BiH, odnosno zamjenika direktora Drage Vrbića (HDZ BiH).

Toliko, dakle, vrijedi hotelski kompleks “Đuro Salaj” u mjestu Gradac koji je izgrađen sredinom osamdesetih godina novcem bosanskohercegovačkih rudara okupljenih u “Titove rudnike Tuzla”.

alt

Ovo je građevinska dozvola izdata 1982. godine “Titovim rudnicima Tuzla” i Rudniku Đurđevik iz Živinica za rekonstrukciju “Odmarališta Đuro Salaj”. Bosanski rudnici su na tom mjestu izgradili objekat površine 4.448 kvadratnih metara. U odmarališta nalazi se i 6400 kvadrata zemljišta. U zemljišnjim knjigama sve ovo se vodi na Elektroprivredi BiH, odnosno na zavisnim društvima – rudnicima koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH. No, hrvatske vlasti nikada nisu dopustile da se rudari vrate u posjed ovog kompleksa. I sada je zamjenik direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drago Vrbić pokrenuo proceduru za prodaju tog hotela.

“Informisani ste da je Agencija objavila javni poziv za prodaju prava u hotelu “Đuro Salaj” sa pripadajućim zemljište u Gradcu, R. Hrvatska, te da smo  zatražili od RMU Đurđevik  da dostavi notarski ovjereno punomočje neophodno za potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Međutim, aktom od 18. 6. 2021. godine od strane RMU Đurđevik smo obaviješteni da za ovjeru punomočja neophodna Vaša prethodna saglasnost koju nismo dobili”, navedeno je u dopisu koji je 22. juna ove godine na adresu Elektroprivrede BiH uputio zamjenik direktora Agencije za privatizavciju Federacije BiH Drago Vrbić, inače kadar HDZ-a BiH.

Kako bi pripremio dokumentaciju za prodaju ovog rudničkog hotela u Hrvatskoj, Drago Vrbić je angažirao vještaka iz Kiseljaka Zorana Markovića.

alt

On je, kako možete vidjeti u dokumentu iznad, procijenio da ovaj kompleks vrijedi – 3,18 miliona eura.

Neto građevinsku površinu Vrbićev vještak Zoran Marković procjenjuje na 272 eura po metru kvadratnom. Sadašnja vrijednost objekta na obalama Jadranskog mora, tvrdi Marković, vrijedi 672 eura ili, pretvoreno u bh. valutu, 1300 maraka. Da, upravo toliko, smatra ekspert Agencije za privatizaciju, košta kvadratni metar izgrađenog objekta u mjestu Gradac nadomak Makarske. Na ovom linku možete pročitati njegovo cjelokupno vještačenje. Marković dalje navodi da, zbog starosti građevine, kvadrat hotela “Đuro Salaj” ne može vrijediti 672 eura. On procjenjuje da je maksimalna vrijednost kvadratnog metra – 272 eura ili 540 maraka.

alt

Kada je, pak, u pitanju građevinsko zemljište, vještak Agencije za privatizaciju FBiH pište da je cijena kvadratnog metra, stotinjak metara daleko od morske obale u mjestu Gradac, 250 eura, odnosno oko 500 maraka. Tako on, temeljem “sadašnje vrijednosti” procjenjuje da 6351 kvadratni metar zemljišta u okviru kompleksa Đuro Salaj vrijedi – 1,58 miliona eura. Na taj se način vrijednog kompleksa “Đuro Salaj” izgrađenog novcem rudara iz BiH procjenjuje na 3,1 milion eura. a direktoru Vrbiću se žuri da ga proda hrvatskim investitorima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...