"SLOBODNA BOSNA" SAZNAJE: Evropskom parlamentu NAROČITO ZASMETALE podjele među djecom u BiH, sugerira se osnivanje televizije po uzoru na ARTE

"Evropska unija otvorena je za saradnju s bh. vlastima, obrazovnim institucijama i civilnim društvom."

  • Politika

  • 27. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 6

Nakon što je Evropski parlament na ovosedmičnom zasjedanju prihvatio Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije usvojio Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta, potvrđen je novi pravac u odnosima EU prema našoj državi, koji podrazumjeva rad na prevazilaženju podjela, pomirenju među narodima i izgradnji veće socijalne kohezije u BiH.

Važno je napomenuti da su velikom većinom odbačeni i svi amandmani hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu, koji su u izvještaj o BiH pokušali progurati pojmove kao što su "legitimno predstavljanje", "konstitutivnost naroda", što upravo aludira na podjele među ljudima.

Komitetu za vanjsku politiku Evropskog parlamenta naročito su zasmetale podjele među djecom, a upravo je HDZ bio i ostao najveći branitelj i zagovornik ideje "dvije škole pod jednim krovom", kako bi djeca bila i fizički razdvojena i da uče po odvojenim nastavnim programima.

Evropski parlamentarci nazvali su ih školama kojima se, između ostalog, institucionaliziraju etničke podjele i utvrdili su da različiti sadržaj u školskim udžbenicima historije predstavljaju prijetnju razvoju zajedničkog, građanskog identiteta i socijalne kohezije.

Promocija zajedništva

U izvještaju Evropskog parlamenta, navodi se da javni servis - BHRT mora biti finansijski stabilan, nezavisan i objektivan državni medij. 

Kako bi se zaštitla i promovirala jezička i kulturološka različitost jugoistočne Evrope, evropski parlamentarci ocijenili su da je potrebno formirati višejezičnu javnu televiziju kojom će se promovirati zajedništvo i pomirenje među ljudima, po uzoru na televiziju ARTE u čijem osnivanju su učestovovale Francuska i Njemačka.

Osnivanje jedne ovakve televizije velika je šansa da se u bh. medijskom prostoru, obojenom nacionalnim bojama, pojavi se novi televizijski kanal koji bi pozitivnim pričama o običnim ljudima, zajedništvu itd. promovirao ideje suživota, pomirenja, mira, saradnje.

Televizija ARTE počela je sa radom 30. maja 1992. godine. Njen cilj je bio približiti različitosti francuskog i njemačkog naroda u kontekstu pomirenja i suživota. Poznato je da su Francuzi i Nijemci ratovali jedni protiv drugih u oba svjetska rata, pa su u ARTE televiziji odlučili na zabavan i zanimljiv način pokazati da različitosti među ljudima ne trebaju značiti podjele, već bogatstvo, kao i promovirati uspješne priče o saradnji, suživotu, zajedničkim ciljevima. 

Kako su za Slobodnu Bosnu odgovorili iz Delegacije Evropske unije u BiH, poduzimanje konkretnih koraka na promicanju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata, jedan je od 14 ključnih prioriteta određenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Evropska unija otvorena je za saradnju sa bh. vlastima, obrazovnim institucijama i civilnim društvom, na inicijativama koje promiču pomirenje, a koje su od vitalne važnosti za poštivanje evropskih vrijednosti", rečeno je iz Delegacije EU u BiH.

Podrška obrazovanju

Iz ove institucije napominju, da je EU spremna da u ovome pruži punu podršku vlastima u BiH, koje trebaju da predvode ovaj proces smanjivanjem političkih tenzija i promicanjem pomirenja u interesu svih građana BiH, kao i EU perspektive zemlje.

Nadalje, kao što je Evropska komisija ponovno istakla u svom Izvještaju o BiH iz 2020. godine, potrebno je okončati podjele u obrazovanju u BiH kako bi se prevazišla praksa „dvije škole pod jednim krovom“ te osiguralo inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve.

"U sektoru obrazovanja, trenutno radimo na pokretanju određenog broja projekata kroz IPA-u 2019. i IPA-u 2020. ukupne vrijednosti 16 miliona eura. Jedan od ovih projekata će podržati veću mobilnost u visokom obrazovanju unutar same BiH (u vrijednosti od milion eura), te time podstaći saradnju između studenata i profesora koji dolaze iz različitih regija“, kažu za Slobodnu Bosnu iz Delegacije EU u BiH.

K. S.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...