OVO MORATE VIDJETI: Jedinstvena turistička atrakcija u Bosni i Hercegovini, na porinuće vikinškog broda stigli su i iz Berlina (VIDEO)

Vikinški brod može primiti osam osoba i mogao bi biti dio turističke ponude tog kraja, jer Buško jezero ima mnogo potencijala, ali nedostaje sadržaja.

  • Društvo

  • 28. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 1

Na Buškom jezeru u Tomislavgradu ekipa BHT 1 snimila je jedinstven događaj – porinuće vikinškog drakara. Stipe Pleić je Duvanjski Viking koji izrađuje predmete u vikinškom stilu te je sam i vlastitim sredstvima izgradio brod koji bi mogao postati istinska turistička atrakcija.

Stipe Pleić, zvani Flik, poznat je kao Duvanjski Viking ne samo u BiH i regiji nego i šire. U proteklih godinu dana izrađivao je vikinški drakar. Želja mu je bila da zaplovi Buškim jezerom i u tome je konačno uspio.

“Ideje sam odsvukud crpio, malo iz vikinških brodova, malo iz nekih drugih plovila, malo s YouTuba, literature, čak sam dobivao i neke nacrte iz Norveške, tako da sam uspio nekako sastaviti,” dodao je Flik.

Ekipa BHT-a prva je sjela u prvi vikinški brod u BiH, koji bi trebao postati prava turistička atrakcija na Buškom jezeru.

Vikinški brod može primiti osam osoba i mogao bi biti dio turističke ponude tog kraja, jer Buško jezero ima mnogo potencijala, ali nedostaje sadržaja.

“Brod bi se mogao koristiti za neke manje turističke rute, malo se provozati po ovom našem predivnom jezeru, ako bude nekog sluha, neke inicijative, vjerojatno ćemo ga koristiti za nešto”, kazao je Flik.

“Iz Berlina sam došao na ovo porinuće, malo da ga podržim. Mislim da je ovo tek prvi brod, jer kad mi krenemo odavde, s jezera, osvajat ćemo mi toga puno,” rekao je Edvard.

Stipe planira izradu još jednog vikinškog broda, a želi napraviti i vikinško selo. Već nekoliko godina izrađuje predmete u vikinškom stilu, poput sjekira, štitova, mačeva, stolica, а smjestio ih je u Vikinšku kuću, koja je već turistička atrakcija. Ovo bi, s obzirom na neizvjesnu proteklu sezonu, mogao biti početak sjajne priče ukoliko to prepoznaju lokalne i kantonalne vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...