SJAJNE VIJESTI IZ GLAVNOG GRADA: Aerodrom Sarajevo priprema se za direktne letove za Sjedinjene Američke Države

Aerodrom Sarajevo uspješno je završio reviziju američke Uprave za sigurnost prometa, koja je preduslov za pokretanje direktnih letova za Sjedinjene Države i provodi se prije uvođenja usluga u zemlju.

  • Ekonomija

  • 28. Jun. 2021  28. Jun. 2021

  • 0

Kroz svoj program procjene inostranih aerodroma TSA, sastavni dio Ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Država, utvrđuje da li se održavaju i provode učinkovite sigurnosne mjere stranog aerodroma koje pružaju usluge Sjedinjenim Državama.

Tokom svoje procjene, tim inspektora upotrijebio je nekoliko metoda za utvrđivanje nivoa usklađenosti aerodroma sa standardima ICAO-a (Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva), uključujući provođenje razgovora sa službenicima aerodroma, ispitivanje dokumenata koji se odnose na sigurnosne mjere aerodroma i fizički pregled aerodroma.

Američki prijevoznik "Eastern Airlines" planirao je da pokrene letove između Chicaga i Sarajeva, ali je otkazao prodaju karata.

Generalni direktor aerodroma Sarajevo Alan Bajić rekao je prošlog mjeseca za "Ex-YU Aviation News": "Trenutno pregovaramo s 'Eastern Airlinesom', koji planira uspostaviti letove između Chicaga i Sarajeva."

Prevoznik bi vozio rutu jednom sedmično između 28. maja i 3. septembra sa svojim avionom Boeing 767-200ER sa 238 sjedala.

Sarajevo nikada nije imalo redovne direktne letove za Sjedinjene Države. U pretpandemijskoj 2019. godini, New York, Chicago i Boston bili su najveće rute između Sarajeva i Sjedinjenih Država na temelju podataka OAG-a. Između aerodroma New Yorka i glavnog grada Bosne i Hercegovine letjelo je ukupno 7.165 putnika, 5.995 do Chicaga i iz Chicaga, 3.165 putnika do Bostona i iz Bostona. Putnici su prvenstveno koristili "Turkish Airlines", "Austrian Airlines", "Air Serbiju" i "Lufthansu" za povezivanje na letove između Sjedinjenih Država i Sarajeva, podsjeća "Ex-YU Aviation News".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...