MILIJARDER OTKRIO VELIKE PLANOVE: Elon Musk najavio skori dolazak "svemirskog interneta", evo koliko će koštati...

Gostovanje Elona Muska na Mobile World Congressu, koji se ovih dana održava u Barceloni, izazvalo je veliku pažnju.

  • HiTec

  • 30. Jun. 2021  30. Jun. 2021

  • 1

Tokom polusatnog govora, Musk je tako otkrio kako će sistem satelita Starlink, koji bi ljudima diljem svijeta trebao pružati uslugu širokopojasnog interneta, biti dostupan svugdje (osim na polovima) već od augusta ove godine.

Istaknuo je kako već gotovo 70.000 aktivnih korisnika koristi Starlinkov internet, koji je usporedio s "nečim između 5G i širokopojasnog interneta" i otkrio kako je trenutna propusnost podatka oko 30 terabajta po sekundi, a za njegovo korištenje korisnici u SAD-u plaćaju oko 500 dolara. Na pitanje kakva će biti cijena u ostalim dijelovima svijeta, Musk je odgovorio kako će biti negdje oko toga, ali će ovisiti o porezima i drugim davanjima koja će morati izdvojiti. Cilj mu je, rekao je, smanjiti tu cijenu na 250 dolara kako bi sistem bio što dostupniji korisnicima.

No, Musk ne skriva svoje ambicije. Istaknuo je kako želi u roku od godinu dana imati pola miliona Starlinkovih korisnika.

Uz privatne, Musk se nada privući i komercijalne korisnike, poput telekom operatera kojima problem predstavlja pokrivanje signalom slabo napučenih mjesta. Musk je pojasnio kako se Starlinkovi sateliti nalaze na manjim visinama od klasičnih telekomunikacijskih satelita, što im omogućava i brži prijenos podataka te manju latenciju.

Očekujemo da ćemo smanjiti latenciju na ispod 20 milisekundi, što će omogućiti igranje videoigara, istaknuo je Musk.

Musk je otkrio i kako će ukupni iznos uloženog novca u Starlink biti ogroman i iznositi između pet i 10 milijardi dolara, prije nego što projekt postane profitabilan. Nije isključio ni da će ukupno u Starlink biti uloženo i do 30 milijardi dolara. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...