MOSKOVSKI DNEVNIK "KOMERSANT": Dokazana odgovornost rukovodstva Srbije za zločine tokom rata na Balkanu

List navodi da je taj proces bio najduži u historiji tribunala i da će biti posljednji.

  • Društvo

  • 01. Jul. 2021  01. Jul. 2021

  • 0

Presudom Haškog tribunala šefovima srpske tajne službe Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću prvi put je na sudu dokazana odgovornost rukovodstva Srbije za zločine tokom rata na Balkanu devedesetih godina, piše danas moskovski dnevnik "Komersant".

List navodi da je taj proces bio najduži u historiji tribunala i da će biti posljednji.

“Sadašnji proces, osim zbog dužine trajanja, zanimljiv je i zbog toga što je prvi put u Haagu dokazana krivica rukovodstva Srbije tokom rata 1990-ih”, piše dnevnik.

"Komersant" dodaje da su do sada presude izricane političarima i vojnicima Hrvatske i Bosne i Hercegovine – Srbima, Hrvatima, muslimanima, koji su neposredno učestvovali u konfliktu, prenosi Beta.

Haški sud u srijedu je, poslije ponovljenog suđenja, osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina "Crvenih beretki" nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu u proljeće 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB-a Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

Stanišić i Simatović osuđeni su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

To je prva presuda Haškog suda kojom su zvaničnici Srbije proglašeni krivim za zločine u BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...