ARNAUT OČEKUJE ŽALBU I VEĆU KAZNU ZA STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA: “Vojno-politički vrh Republike Srbije bio je uključen ne samo u pomaganje zločina u BiH nego i u…”

"...njihovo planiranje."

  • Društvo

  • 01. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 1

Pravnik Damir Arnaut, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i ekspert za međunarodno pravo, komentarisao je na N1 uživo presudu nekadašnjim čelnicima SDB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

“Činjenice pokazuju da je vojno-politički vrh Republike Srbije bio uključen, ne samo u pomaganju zločina u Bosni i Hercegovini nego i u njihovo planiranje. Ja se zaista nadam da će Tužilaštvo uložiti žalbu na ovu presudu i da ćemo u konačnici dobiti veću kaznu za ovu dvojicu i sudsku potvrdu da je Republika Srbija kroz njih dvojicu ako ništa, s obzirom da je Milošević umro tokom suđenja, osmišljavala i naređivala najgnusnije zločine u BiH. To svi mi koji pratimo ove stvari znamo da su činjenice, ali njih treba dokazati”, kazao je Arnaut.

Naveo je da “ovo nije prvi put da je sudski dokazana agresija na Bosnu i Hercegovinu”.

“Imali smo to i u ranijim slučajevima u Haškom tribunalu. Ono što me zaista brine je što u proteklom periodu, dok su gospodin Izetbegović i gospodin Džaferović bili u Predsjedništvu BiH kao bošnjački članovi Predsjedništva, nije pružena podrška haškim tužiocima u nekom konkretnom smislu u pribavljanju dokaza koji bi rezultirali nalaženjem udruženog zločinačkog poduhvata u presudi Stanišiću i Simatoviću”, naveo je Arnaut.

Sud u Den Haagu osudio je u srijedu na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike SDB-a Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija u ponovljenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) izrekao je prvostepenu presudu u ponovljenom suđenju jer je prva, kojom su 2013. bili oslobođeni svih optužbi, ukinuta po žalbi tužitelja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...