IVICA DAČIĆ OTVORENO: "Ja sam bio političar, isto kao i Vučić. NISAM BIO NA FRONTU. Sada Bošnjaci kažu nema pomjeranja granica, pa što ne rekoste prije..."

"Tako sada Bošnjaci u Sarajevu kažu da Kosovo slobodno može da bude nezavisno. A kad mu kažeš: 'Zašto Banjaluka ne bi bila nezavisna?’, on kaže: ’A, nije to isto’. A po čemu nije isto", upitao je predsjednik Skupštine Srbije.

  • Mini market

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 11

Srbija insistira na kompromisu u dijalogu s Kosovom. Na pitanje šta bi bio kompromis, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže: "Kompromis je za mene realno stanje na terenu."

- Mi imamo jednu situaciju koja je i dalje otvorena. A to znači da je nerešeno pitanje statusa Kosova, bez obzira što Kosovo misli da je to pitanje rešeno, a ono nije rešeno sve dok ne budu primljeni u Ujedinjene nacije. S druge strane, situacija na terenu – to je ono što Amerikanci često vole da kažu – je takva da, bez obzira na to što će 99 odsto građana Srbije da kaže da je Kosovo deo Srbije, Srbija nema puni suverenitet u Prištini. Ali isto tako ni Priština nema puni suverenitet na severu Kosova.To je situacija na terenu. Da li ta situacija na terenu može da se izmeni osim ratom? Da li može da se izmeni, naprimer, kompromisom? Može. Bolje kompromisom. Dakle, za mene je kompromis realno stanje na terenu - poručuje Dačić.

Na pitanje šta misli o podjeli Kosova, predsjednik Skupštine Srbije za DW kaže:

- Pa, ne mislim ništa, ja samo hoću da kažem da bi to sve trebalo da bude deo dogovora. Znate, mi sada dolazimo u situaciju da, ko god sad govori o tome, misli na situaciju da Srbija treba da prizna Kosovo. Hej, nemojmo da polazimo od toga. Imamo li mi situaciju da neko predloži neko rešenje koje bi predstavljalo kompromis i srpskih i albanskih interesa? Za sada niko ne želi da se time bavi, niko ne želi da preuzme odgovornost. A što se tiče normalizacije odnosa, pošto sam ja učestvovao u tome 2012. – 2013, kad je to bilo... - kazao je Dačić.

O mogućem priznanju Kosova od Srbije, Dačić ponavlja da je sve pitanje dijaloga i kompromisa.

- Nikakvo jednostrano rešenje mi nećemo priznati. Samo da se razgovara i da se dijalog nastavi. Ja još jednom ponavljam, za mene je prihvatljivo sve što bi moglo da se podvede pod neki kompromis koji obuhvata deo i jednih i drugih interesa. Ali me Vi sada pitate o nečemu u čemu ja ne učestvujem. A ček’ samo da vam kažem ovo, kad ste me već pitali za taj diajalog. Ja sam se tad sa (Hašimom) Tačijem sreo prvi put. Mi smo potpisali Briselski sporazum, a evo (Aljbin) Kurti sada kaže da to ne važi. On kaže da nijedna vlada pre njega nije bila prava vlada. Znači, postoji vreme pre Kurtija i posle Kurtija - poručio je on.

"JA NISAM BIO NA FRONTU"

Dačić je jasno stavio do znanja da ne osjeća odgovornosti za zločine i dešavanja devedesetih godina s obzirom na to da je bio portparol SPS-a, a Vučić je bio ministar informisanja.

- Pa, slušajte, kad je ne osećaju oni koji su bili u OVK, što bih ja osećao? Ja sam bio političar, isto kao i Vučić. Ja nisam bio na frontu. Razumete? Znači, sa druge strane, ništa loše nisam uradio, niti sam bilo kome nešto loše naneo. Postoje različite ocene, a ocene o mom radu mogu da budu političke i one se dobijaju na izborima. Mi smo izgubili na izborima 2000. godine - kazao je Dačić i odgovorio da li se kaje što je otišao u partiju Miloševića.

- Pa, slušajte, mi smo, kao što znate iz onog vremena, jednostavno, Savez komunista se pretvorio u SPS.

REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI

- Srbija je donela svoju rezoluciju o tome još 2010. godine, nema potrebe da donosi bilo šta novo. Rezolucija koja je tada doneta je usaglašena – ja nisam u tome učestvovao, u tome je učestvovala Demokratska stranka – usaglašena s Turskom i Bosnom i Hercegovinom oko upotrebe termina – da se ne upotrebljava termin „genocid“. Zašto bismo sada mi to menjali, ne razumem. Uopšte ne ulazim u to šta ja mislim, ja samo pričam da je to pitanje za Skupštinu Srbije rešeno. Terate me sada da se vraćam na neke stvari. Ako sada Hrvatska kaže da Srbija mora da donese rezoluciju o genocidu da bi ušla u EU, a zar ne bi Hrvatska trebalo da donese rezoluciju o genocidu u Jasenovcu? A da li to što je taj genocid počinjen pre nego što je to uvedeno u pravnu terminologiju kao krivično delo, ali je suština genocida počinjena. Kao što sam rekao, svaki život je važan. Ali, i brojke su važne. Znate li koliko je ubijeno na drugim mestima? Je l' znate koliko je ubijeno hiljada ljudi, „u istom danu, četa đaka“... U Kragujevcu... i to nije genocid, je l' tako? Ja vam samo govorim da smo mi svoj posao obavili - poručuje Dačić.

ODNOSI S BiH

Kada govorimo o BiH, uvijek se postavlja pitanje odnosa Srbije i Republike Srpske, što se opet često dovodi i u kontekst dešavanja na Kosovu. Dačić je neodlučan mogu li se tu povući neke paralele.

- Tako sada Bošnjaci u Sarajevu kažu da Kosovo slobodno može da bude nezavisno. A kad mu kažeš: ’Zašto Banjaluka ne bi bila nezavisna?’, on kaže: ’A, nije to isto.’ A po čemu nije isto? Ne da postoje paralele, to je život. Ako neko kaže: 'Situacija na terenu je bila takva da je Kosovo proglasilo nezavisnost i da Zapad to mora da prihvati', ne vidim zašto bi neko osporavao bilo kakvu ideju koja bi išla ka nekim drugim slučajevima u svetu. Ali, mi se za to ne zalažemo. Mi to ne podstičemo. Samo ne treba da sada u Sarajevu dođu Bošnjaci i kažu: ’E, sada kada muslimani budu više od 51 odsto, e onda ćemo mi da ukinemo RS i onda će to da bude unitarna država’. Hoće da promene i stalno traže unitarizaciju BiH – ukidanje entiteta, ukidanje ravnopravnosti naroda i sve ostalo.

IMA LI POMJERANJA GRANICA?

- Nisam ja otvorio ideju pomjeranja granica. Ja nisam za to bio, ali kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, ono je redefinisalo granice na Balkanu. To je istina i istorijska činjenica. I sad vi ne možete da kažete: ’E, sada...’ To je kao kad se deca igraju i on ti uzme nešto i kaže: ’E od sad više nema pomeranja’. Ne, to ne postoji. Mi ne insistiramo na tome, ali nemojte sada da budete toliko licemerni da kažete: ’E, sad više nema pomeranja granica.’ Sad kad ste pomerili našu granicu. Pa što to ne rekoste pre nego što ste pomerili našu granicu? Što neko nije rekao ’Nema pomeranja granica Srbije’? Ali, ja ne insistiram na tome niti mi uopšte pričamo na takav način. Mi govorimo o dogovoru. Mi govorimo o miru. Govorimo o političkom rešenju. Toga će biti ako ima dogovora. Ako nema dogovora, neće biti - kaže Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...